Onderhoudshandboek mountainbike. - Andrews, Guy, ....-; van Oosten, Gerjan, ....-; van der Horst, Jaap-Wim, ....- (Utrecht : Fontein/Tirion, 2011)
De gemiddelde mountainbike krijgt nogal wat te verduren. Belangrijk dus om te weten hoe je mountainbike te onderhouden en te repareren. Problemen tijdig herkennen en oplossen scheelt tijd en geld. Dit technische handboek gaat per onderdeel van de mountainbike in op zowel reparatie als onderhoud en geeft adviezen over hoe defecten voorkomen kunnen worden. Daarnaast wordt informatie gegeven over de verschillende soorten mountainbikes en waar je op moet letten bij de aanschaf. Mountainbikes behoren tegenwoordig tot het puikje van het fietsenarsenaal. Er bestaan diverse soorten van en de supergeavanceerde onderdelen, die door het forse gebruik van de bike echt wel op de proef worden gesteld, eisen nauwgezet onderhoud. In tien hoofdstukken, rijkelijk gellustreerd met foto's die elke handeling fase na fase toelichten, wordt het hele gamma van het mountainbikeonderhoud doorgenomen. Er wordt omstandig uitgelegd hoe je een werkplaats inricht en bij elke herstelling of afstelling van je fiets wordt
In een anders gekleurd fragmentje van de bladzijde vooraf aangegeven welk gereedschap je nodig hebt. Er gaat aandacht uit naar de frequentste vormen van pech onderweg, maar er wordt ook uitgelegd hoe je pech kunt vermijden of een reparatie in het veld moet aanpakken. Handig wordt soms doorverwezen naar passages verderop in het boek, waardoor je meteen alle informatie bij elkaar kunt krijgen. Een specifieke mountainbikewoordenlijst volgt op de hoofdstukken en dat is wel nodig, want er zijn nogal wat Engelse woorden bij. Het afsluitende register brengt je meteen waar je zijn moet voor een specifieke herstelling of het noodzakelijke onderhoud. Onderhoudsboek mountainbike is een uitstekend werk. De gereedschapskist waarnaar in het boek verwezen wordt, is impressionant en goed voor professioneel gebruik. Bovendien is dit degelijke werkboek bijzonder mooi gellustreerd
Inhoudsopgave : 1. De mountainbike 2. De werkplaats thuis 3. De basics 4. Schoonmaken en onderhoud 5. De versnelling 6. Remsystemen
7. Contactpunten 8. Wielen en banden 9. Vering en stuur 10.Frame
Keywords: Mountainbiken