Drama in bedrijf : werken met dramatechnieken in training en coaching. - Mulder, Lex, ....-; Budde, Judith, ....- (Zaltbommel : Thema, 2008)
Niets is zo leuk en boeiend als werken met dramatechnieken bij het begeleiden van volwassenen. Aangepaste vormen van psychodrama, voice dialogue en andere dramatische werkvormen lenen zich uitstekend voor werken met bedrijfstrainingen en bij individuele coaching. Overzicht van dramatechnieken Drama in bedrijf geeft een overzicht van dramatechnieken die goed bruikbaar zijn voor trainers en coaches. Misschien ben je gewend om in je groepen te werken met rollenspellen. Dan ken je vast de reactie van deelnemers dat 'het in de praktijk toch anders is'. Of deelnemers zeggen dat ze niet kunnen acteren. Dit boek laat zien dat je met deze dramatechnieken voorgoed verlost bent van dit soort reacties. Verschillende werkvormen Een groot deel van het boek bestaat uit de beschrijving van korte en langere werkvormen en hun toepassingsmogelijkheden. De werkvormen zijn verdeeld in drie groepen: werkvormen die passen bij individuele vragen in groepsverband, werkvormen voor teams en groepsthema's, en werkvormen die geschikt zijn bij individuele coaching. De cases zijn allemaal gebaseerd op situaties uit de praktijk. De casuïstiek is prettig leesbaar en ongetwijfeld heel herkenbaar voor trainers en coaches.
Inhoudsopgave : Deel 1 1 Appetizer: twee cases 2 Dramatechnieken in training en coaching: wat is dat? 3 Een voorbeeld van een Psychodrama in een bedrijfstraining 4 Een voorbeeld van Voice Dialogue in individuele coaching 5 Wat maakt het werken met dramatechnieken effectief? 6 De meerwaarde voor de organisatie Deel 2 1 Dramatechnieken voor individuele vragen in trainingsgroepen 2 Dramatechnieken voor groepsthema's en teamtrainingen 3 Dramatechnieken voor individuele vragen in coaching
Keywords: Dramatische expressie