Meer zorg voor kleuters via contractwerk. - Fournier, Miet, ....- (Leuven : LannooCampus, 2011)
Als kleuteronderwijzer(es) merk je dat sommige kinderen zich niet ontplooien zoals je verwacht. Zien wat kinderen kennen en kunnen is niet voldoende. Je moet er ook wat mee doen. Vanuit handelingsgericht observeren weet je waar het schoentje knelt en kan je het schoentje bijstellen tot het past. Je wil je kleuters extra zorg geven maar het is steeds zo druk in de klas. Hoe kan je differentiëren? Hoe kan je elk kind een aanbod doen op zijn niveau? Contractwerk laat je toe om meer zorg te geven aan kleuters met specifieke noden, om kleuters die uit de boot vallen omdat ze trager denken of omdat ze juist veel verder staan in (een bepaald aspect van) hun ontwikkeling te geven wat hen toekomt: 'maatwerk'. Via contractwerk krijgt elk kind opdrachtjes die aansluiten bij zijn of haar ontwikkelingsniveau. Op het starten met contractwerk wordt in dit boek dan ook geen leeftijd geplakt. De diverse stappen in de opbouw worden wel aangegeven: welke stappen zet je eerst en wat doe je bij kleuters die
Reeds verder staan in hun ontwikkeling? Contractwerk is een belangrijk item bij de invoering van het leerzorgkader. Het contractbord is het hulpmiddel om de opdrachtjes die de kleuters gaan uitvoeren visueel te ondersteunen. Het bord vormt voor jou als kleuteronderwijzer(es) een belangrijke hulp bij het weergeven en het opvolgen van de opdrachten die de kleuters individueel krijgen. In dit boek legt Miet Fournier, zorgcordinator en docent aan de Katholieke Hogeschool Mechelen, stap voor stap uit hoe je als kleuteronderwijzer contractwerk kunt organiseren. Met deze werkorganisatievorm kunnen kinderen op een zelfstandige wijze werken aan opdrachten die aansluiten bij hun ontwikkelingsniveau. Eerst wordt besproken wat contractwerk eigenlijk is. Hier word er onder meer op gewezen dat het belangrijk is een brede waaier aan activiteiten en materiaal te voorzien. Vervolgens gaat Fournier aan de hand van vele concrete voorbeelden in op de verschillende vormen van contractwerk, de voorwaarden die
Vervuld moeten zijn om contractwerk te starten, de mogelijke klasinrichting, de rol van de kleuteronderwijzer etc. Verder wordt ook het zogenoemde 'contractbord' besproken, een hulpmiddel om opdrachten visueel voor te stellen. In de bijlagen krijg je o.m. een beschrijving van het keuzebord, een overzichtsblad en een steekkaart. Daarna volgen een bibliografie en eindnoten. Het boekje leest erg vlot en bevat vele bruikbare tips en illustratieve zwart-witfoto's
Inhoudsopgave : 1. Wat is contractwerk 2. Pedagogisch-didactische principes waarop contractwerk gestoeld is? 3. Voorwaarden om contractwerk te realiseren 4. Ondersteuning bij contractwerk 5. Concrete uitwerking van het contractwerk 6. Rol van de leerkracht bij contractwerk 7. Enkele aandachtspunten bij het gebruik van contractwerk
Afzonderlijk: cd-rom die alle afbeeldingen bevat waarmee het contractbord kan opgebouwd worden
Keywords: Contractwerk -- Kleuteronderwijs; Kleuteronderwijs -- Didactiek