Goochelen met informatievaardigheden : een didactische aanpak. - den Hollander, Peter, ....-; Boekhorst, Albert, ....-; Pijpers, Remco, ....-; Teunissen, Bob, ....- (Bussum : Coutinho, 2010)
In onze kennisintensieve samenleving neemt het aanbod van informatie voortdurend toe. Het is essentieel dat leerlingen de vaardigheden leren om die veelheid aan informatie te hanteren. Ze moeten de benodigde informatie kunnen opsporen, beoordelen en effectief en zorgvuldig gebruiken. Het onderwijs heeft de taak deze informatievaardigheden aan te leren. In Goochelen met informatievaardigheden leren (aankomende) leerkrachten en leraren in het primair en secundair onderwijs hoe zij hun leerlingen informatievaardig kunnen maken. Het boek bestaat uit twee delen. Eerst wordt ingegaan op de achtergronden van informatievaardigheden: de manier waarop kinderen gebruikmaken van internet, de theorie achter informatievaardigheden en internetvaardigheden en de manier waarop leerprocessen verlopen. In het tweede deel wordt aan de hand van het Suc6-model een gestructureerde aanpak van onderwijs in informatievaardigheden uiteengezet. De lezer leert om het informatiezoekproces volgens vaste stappen te sturen
En oefent hiermee aan de hand van praktische opdrachten. Het boek wordt op verschillende manieren via het internet ondersteund. In een online beschikbare methodiek maakt de leraar kennis met de stappen van informatievaardigheden door het maken van een eigen opdracht. Op die manier krijgt hij zicht op het proces van informatievaardigheden van zijn leerlingen. Daarnaast biedt de bijbehorende website extra leesmateriaal en nuttige links rond informatievaardigheden en mediawijsheid
Inhoudsopgave : (verkort) Deel I Achtergronden 1 De leerling, de computer en internet 2 Wat zijn informatievaardigheden? 3 Internetvaardigheden 4 Hoe kinderen leren Deel II Met Suc6 naar een informatievaardige opdracht 5 Het Suc6-model 6 Suc6-stap 1 - Starten: het bepalen van de leertaak 7 Suc6-stap 2 - Vragen: het bepalen van de informatiebehoefte 8 Suc6-stap 3 - Zoeken: zoekstrategien toepassen 9 Suc6-stap 4 - Vinden: het lokaliseren van de informatie 10 Suc6-stap 5 - Kiezen: het gebruiken en verwerken van de informatie
11 Suc6-stap 6 - Terugkijken en Beoordelen 12 De informatievaardige opdracht
Keywords: Didactiek; ICT -- Onderwijs; Informatievaardigheden -- Onderwijs