Ergotherapie in de geriatrie : basisboek voor kwaliteitsvolle hulpverlening - Geenen, Koen, ....- (Leuven : Acco, 2011)
De geriatrie is voor ergotherapeuten een zeer divers werkdomein dat de laatste jaren zeer sterk geëvolueerd is. Niet enkel de generatie ouderen verandert, ook hun verwachtingen, noden en hulpbehoevendheid zijn mee geëvolueerd met de maatschappelijke tendensen. Dit boek biedt een stevige basis waarop de ergotherapeut zich kan beroepen om zijn dagelijkse praktijk te onderbouwen en kwaliteitsvol uit te bouwen. Het legt het accent op het positief ouder worden ondanks de aanwezige beperkingen met bijzondere aandacht voor handelen en participatie. Het boek vertrekt vanuit de visie op ergotherapie, de grondhoudingen en het methodische handelen op basis van de ICF. Vervolgens worden de interventies van de ergotherapeut verduidelijkt, toepasbaar in de thuiszorg, in het ziekenhuis en de revalidatie en in de residentiële zorg. Naast een verheldering van de verschillende werkdomeinen en de rol van de ergotherapeut worden verschillende pathologieën verduidelijkt en gekoppeld aan specifiek ergotherapeutische interventies. Het boek sluit af met actuele thema's in de geriatrie. Dit boek is, na Ergotherapie in de gerontologie (L. De Coninck, 2008), een tweede handboek voor ergotherapeuten dat resulteert uit een succesvolle samenwerking tussen de verschillende opleidingen bachelor in de ergotherapie en het Vlaams Ergotherapeutenverbond. Het richt zich daarmee specifiek naar hogeschoolstudenten en ergotherapeuten uit het werkveld.
Keywords: Ergotherapie; Geriatrie