Projectmanagement : projectmatig werken in de praktijk - Grit, Roel, 1954- (Groningen : Noordhoff, 2011)
Het boek bestaat uit 11 hoofdstukken. Het twaalfde en dertiende hoofdstuk is vanaf de website te downloaden. Hier volgt per hoofdstuk een korte inhoudsbeschrijving:Hoofdstuk 1 Het project Een project is een tijdelijke samenwerking van een aantal mensen - meestal uit verschillende vakgebieden - om een vastgesteld doel te bereiken. Een project kan in fasen worden opgedeeld ten behoeve van de beheersbaarheid. Na elke fase vindt dan besluitvorming plaats over het vervolg. Wanneer doe je wel een project en waneer niet? Ook de levenscyclus van een project en de projectdoelen die 'smart' moeten zijn komen aan de orde. Hoofdstuk 2 Mensen en projecten Het leren werken in een groep is een voorwaarde om een probleem in een team te kunnen aanpakken. Onderwerpen als lijn- en projectorganisatie komen aan de orde. Aspecten als teamvorming, taak van de projectgroep en communicatieve vaardigheden worden behandeld. Ook de rol van projectleider, projectleden en opdrachtgever worden beschreven. Verder is
Er aandacht voor werken in teams, deteamrollen volgens Belbin, en het onderhandelen en besluiten nemen in projecten. Als laatste is een toelichting opgenomen over het verschil tussen een 'project' en een 'programma'. Hoofdstuk 3 Het project van begin tot eind Hoe start ik een project, hoe bepaal ik de voortgang, hoe beheers ik het project en hoe sluit ik een project af? Onderwerpen die verder aan de orde komen zijn: het projectvoorstel, het intakegesprek met de opdrachtgever, de fasering van een project en de beheersing van een project. Verder is er aandacht voor de oorzaken van het mislukken van projecten en het voortijdig stoppen van een project. Hoofdstuk 4 De planning Hoe zet ik een planning op? Met begrippen als een strokenplanning, netwerkplanning, het kritieke pad en Work Breakdown Structure is dit inzichtelijk gemaakt. Ook het opstellen van een planning met een computerprogramma komt aan de orde. Via de website is voor de gebruikers van het boek gratis een 'minicursus MS Project'
Te downloaden. Het laatste onderdeel van het boek is Timemanagement. Hoofdstuk 5 Het maken van een Plan van aanpak. Over het maken van een Plan van aanpak voor het project (ook wel projectplan of basisdocument genoemd). Verder is onder andere het inrichten van de projectorganisatie en het projectarchief beschreven. Hoofdstuk 6 Zo doe je een project In dit hoofdstuk komen alle hoofdstukken van dit boek samen. Het beschrijft stapsgewijs hoe je daadwerkelijk een project in kunt uitvoeren, van begin tot het eind. Hoofdstuk 7 Vergaderen Het effectief organiseren en houden van een vergadering: de voorbereiding, de agenda en de notulen van een vergadering. Hoofdstuk 8 Een interview afnemen. Tijdens een project moet vaak kennis vergaard worden van andere medewerkers in de organisatie. Dit hoofdstuk bevat onder andere de voorbereiding, de uitvoering en de verslaglegging van een interview. Hoofdstuk 9 Een rapport schrijven Tijdens of aan het eind van een project moet gerapporteerd worden aan opdrachtgever
En anderen. Dit hoofdstuk beschrijft het samenstellen en schrijven van een eind- of tussenrapport. Hoofdstuk 10 Een presentatie houden Tijdens een presentatie worden de projectresultaten in bredere kring bekendgemaakt. Hoofdstuk 11 Een managementsamenvatting maken. Met als onderdelen de samenvatting van het projectresultaat, verantwoording van de gebruikte middelen, conclusies en aanbevelingen van het onderzoek, door het management te nemen beslissingen en een planning voor het vervolg. Hoofdstuk 12 Een brief schrijven (te downloaden van de website) De voorbereiding en indeling volgens een standaardmethode en het schrijven van een officile de brief, bijvoorbeeld naar de opdrachtgever of de overheid. Hoofdstuk 13 De offerte (te downloaden van de website) Indien projecten worden uitbesteed, zal de opdrachtgever een projectofferte willen ontvangen van de opdrachtnemer, de leverancier. In dit hoofdstuk worden voor het opstellen van deze offerte richtlijnen gegeven. Dit hoofdstuk kan ook worden toegepast
Bij het opstellen van andere offertes.
Keywords: Projectmanagement