De woorden om het te zeggen : psychotherapie voor psychotherapeuten. - Derksen, Jan (Johannes Jacobus Lambertus), 1953- (Amsterdam : Bakker, 2011)
Tim, een hoogleraar fysica, is in psychotherapie geweest bij Carla, een klinisch psycholoog-psychotherapeut. Na een halfjaar neemt hij contact op met de vraag nog eens te mogen terugkeren; niet voor behandeling, maar voor de beantwoording van een serie vragen over het psychotherapieproces dat hij heeft ondergaan. Hij wil beter begrijpen hoe psychotherapie werkt. Er vinden acht ontmoetingen plaats die in de vorm van een dialoog worden beschreven en waarin ook bijgedachten, fantasien en dromen van zowel Tim als Carla een plaats krijgen. Weldra blijken de intenties van Tim complexer te liggen dan hij aanvankelijk meldde en ook Carla lijkt te wankelen in haar rol als docent. De woorden om het te zeggen zit boordevol waardevolle informatie over hoe psychotherapie werkt, de mechanismen die werkzaam zijn in psychische stoornissen, de psychologie als discipline, sociaal-maatschappelijke en politieke aspecten van hulpverlening, et cetera. Er wordt menig heilig huisje omvergekegeld en veel interessante
En actuele discussie gevoerd tussen twee vertegenwoordigers van geheel verschillende disciplines. Derksen schreef een boeiend boek over de psychotherapie en wat zich daarbinnen procesmatig voltrekt. Hij doet dat op een originele manier door een oud-clint in gesprek te brengen met zijn oud-behandelaar. Beiden kijken in een achttal gesprekken terug op de inhoud van wat in de psychotherapie aan de orde is geweest. De kern van dit mooie boek is de vraag: wat beoogt psychotherapie te zijn? Tijdens de gesprekken ontvouwt zich een boeiend landschap van relatiewijzen, visies, theoretische overwegingen, concrete doelstellingen en klemmende persoonlijke vragen. Het zal niet verbazen dat zowel bij de therapeut al de clint ongeweten geestesleven aan de orde komt; er wordt nauwkeurig geluisterd met het doel om het beluisterde weer aan elkaar terug te geven en er nieuwe bestemmingen aan te geven. Een instructief boek met een duidelijke theorie over de theorie, een meta-theorie dus. Het is een geschikt studieboek
Voor diverse psychotherapie-opleidingen. Het vraagt van de lezer enig zelfobserverend vermogen; de rode lijn is goed te volgen. Om verschillende redenen vraagt dit boek van tijd tot tijd in gedeelten herlezen te worden. Voor mensen die enigszins op de hoogte zijn van een normaal verlopend therapieproces is het een leerzaam weerzien.
Keywords: Psychotherapie