Kennismaking met de oude wereld. - de Blois, L., ....-; van der Spek, R. J., ....- (Bussum : Coutinho, 2012)
De oude wereld van het Middellandse-Zeegebied is in veel opzichten de bakermat van zowel de Europese als de islamitische beschavingen. Tal van zaken die de westerse cultuur tot op de dag van vandaag bepalen, zijn in de periode van 3500 voor Christus tot 500 na Christus ontstaan. Te denken valt aan moderne rechtstelsels en aan de wijsbegeerte, die zonder het Romeinse recht en de Griekse filosofie ondenkbaar zijn. Het Jodendom en het Christendom zijn in de Oudheid ontstaan en ook de Islam heeft heel wat aan de Oudheid ontleend. Dit boek biedt een kennismaking met deze oude wereld. In de eerste zeven hoofdstukken wordt het Oude Nabije Oosten besproken. Vervolgens staat de Griekse wereld in de volgende vier hoofdstukken centraal en tot slot komt Rome in de laatste vijf hoofdstukken aan de orde. De auteurs richten hun aandacht met name op verschijnselen die van algemeen historisch belang zijn en die van invloed zijn geweest op de latere westerse beschaving, zoals maatschappijstructuren, staatsvorming
Machtsverhoudingen, sociale conflicten, politieke theorien en godsdiensten.Een kennismaking met de oude wereld is een heldere en rijk gellustreerde inleiding in de geschiedenis van de oude wereld en is dan ook geschikt voor een breed publiek van belangstellenden. Deze zesde druk is ingrijpend herzien. Niet alleen is de tekst aangepast aan de laatste wetenschappelijke stand van zaken, ook het formaat en de opmaak zijn gewijzigd
Inhoudsopgave : Het Oude Nabije Oosten 1. Het ontstaan van de beschavingen in Egypte en Mesopotami 2. Het derde millennium 3. Het tweede millennium 4. Het eerste millennium 5. Godsdienst 6. Economie en maatschappij 7 Rijksbestuur De Griekse wereld 8. De vroege ijzertijd 9. De archasche periode 10. De klassieke periode 11. De hellenistische tijd Rome 12. De vroege Romeinse geschiedenis 13. Verdere expansie en nieuwe sociale spanningen 14. De eeuw der Romeinse burgeroorlogen 15. De Vroege keizertijd 16. De crisis van de derde eeuw na Christus en de Late Oudheid
Keywords: Oudheid