Handboek databanken : een kort begrip voor juristen en informatici. - De Vuyst, Bruno, ....- (S.l. : Die Keure Business & Economics.)
Dit handboek geeft een praktische kijk op het recht omtrent databanken. De historiek wordt belicht, met nadruk op de technologische vooruitgang in de informatica. Zowel het Europese bronnenrecht als het Belgische komen aan bod. Databanken zijn zowel onder het auteursrecht beschermbaar omwillen van hun originaliteit, als sui generis indien ze de criteria van het auteursrecht niet bereiken. Wat zijn de verschillen en de gevolgen? Databanken staan op het kruispunt van informatie en de uitdrukking van literaire en artistieke ideeën. Vanuit het eerste perspectief is het noodzakelijk om vrije toegang te geven aan informatie die voor deze informatiemaatschappij van levensbelang is. Vanuit het tweede perspectief is de bescherming van de inspanning of investering in het vergaren en uitbrengen van data belangrijk.
Inhoudsopgave : I. Inleiding II. Definitie, structuur en geschiedenis van databanken III. Bronnen van het databankenrecht IV. Het recht van databanken: enige begrippen V. Databanken en het auteursrecht VI. Databanken en de sui generis bescherming VII. Rechtsbescherming van technische voorzieningen en van informatie betreffende het beheer van rechten VIII. Handhaving van de rechten IX. Strafbepalingen en vorderingen uit het auteursrecht
Keywords: Databanken -- Wetgeving -- België