Mentaliseren in de klinische praktijk. - Allen, Jon G., ....-; Bateman, Anthony W., ....-; Diderich, Peter, ....-; Fonagy, Peter, 1952-; Wepster, Corine, ....- (Amsterdam : Nieuwezijds, 2010)
Mentaliseren verwijst naar het actieve proces van begrijpen van gedrag in relatie tot mentale toestanden zoals gedachten en gevoelens. Het kan worden gezien als het fundament van alle effectieve psychotherapeutische behandelingen. Dit boek is een toegankelijke gids over mentaliseren, waarmee behandelaars vanuit uiteenlopende achtergronden meer kennis kunnen opdoen over het begrip mentaliseren en de verschillende toepassingen. Deel I bespreekt uitvoerig wat mentaliseren is - de verbanden met verwante begrippen, de oorsprong van de ontwikkeling vanuit gehechtheidsrelaties en de neurobiologische onderbouwing. Deel II bespreekt de klinische toepassingen - vaardigheden en mentaliserende interventies bij traumabehandeling, ouder-kindtherapie, de borderline-persoonlijkheidsstoornis, psycho-educatie, en preventie van geweld in sociale systemen
Keywords: Mentalisatie; Psychotherapie