Crossculturele psychologie : de zoektocht naar verschillen en overeenkomsten tussen culturen. - Van Oudenhoven, J. P. (Jan Pieter), 1944- (Bussum : Coutinho, 2011)
Door toerisme, televisie, internet en toegenomen migratie zijn mensen gaan beseffen dat hun eigen cultuur slechts een van de vele is. Ook psychologen merken steeds meer dat het gedrag, de emoties en het denken van hun cliënten per cultuur verschillen. Crossculturele psychologie geeft een overzichtelijke introductie in deze tak van de psychologie. Het boek vormt een zoektocht naar de wisselwerking tussen het menselijk gedrag en de culturele omgeving. Hierbij wordt het begrip cultuur in relatie gebracht met taal, cognitie en intelligentie, persoonlijkheid, interpersoonlijke relaties en psychische gezondheid. Ook wordt culturele diversiteit in teams en organisaties, het trainen van multiculturele effectiviteit en de adaptatieprocessen tussen immigranten en de Nederlandse samenleving besproken. De theorie wordt geïllustreerd met levendige casuïstiek en (inter)nationale voorbeelden. Op de ondersteunende website staan extra voorbeelden en opdrachten.
Keywords: Cross-culturele psychologie; Cultuurpsychologie; Go international; International office; Internationalisering -- Hoger onderwijs