Neurorevalidatie : uitgangspunten voor therapie en training na hersenbeschadiging - Van Cranenburgh, Ben (Bernard Heinrick Wouter Frans), ....- (Maarssen : Elsevier Gezondheidszorg, 2009)
Neurorevalidatie, uitgangspunten voor therapie en training na hersenbeschadiging, is het sluitstuk van de vierdelige reeks 'Toegepaste neurowetenschappen'. Neurorevalidatie gaat over herstel na hersenbeschadiging en de mogelijkheden dit door therapie of training te beïnvloeden. Ongenuanceerde opvattingen als 'Eenmaal laesie, altijd gestoord' en 'Na zes maanden is geen verder herstel meer te verwachten', worden ontzenuwd en vervangen door realistische informatie. Doemdenken en therapeutisch nihilisme zijn verleden tijd. Nieuwe inzichten in de plasticiteit van de hersenen en in uiteenlopende mechanismen van herstel, rechtvaardigen een positief denkklimaat. Het boek is opgebouwd uit drie grote delen. Deel 1, de biologische basis, bespreekt de plasticiteit als universeel fenomeen. Verschillende herstelmechanismen worden beschreven met hun theoretische basis Deel 2 geeft de leertheoretische basis: toepasbare principes van leren en geheugen, het leren van motorische vaardigheden en leren en afleren van gedrag. Deel 3 biedt een praktische uitwerking: de systematiek van de empirische cyclus als sturende leidraad, de talrijke principes en methodes en hoe men deze kan toesnijden op specifieke stoornissen en patiënten. Neurorevalidatie is geen receptenboek 'evidenced-based medicine', maar gaat over concepten die kunnen worden gebruikt bij het ontwerpen van concrete individueel gerichte behandelingen. Steeds staat centraal dat onze huidige inzichten in de 'plasticiteit' en 'leren' wijzen op tot nu toe onvermoede mogelijkheden van herstel.
Keywords: Fysiotherapie; Neurorevalidatie; Revalidatiegeneeskunde