Handboek wereldburger : inleiding interculturele communicatie. - Van Ginneken, Jaap, 1943- ([Amsterdam] : Boom onderwijs, 2008)
We gaan op vakantie naar Zuid-Amerika en Oost-Afrika, doen zaken met India of China, hebben een collega uit Turkije of Marokko, of moeten voor ons werk naar Oost-Europa of Noord-Amerika. Dat vergt bekendheid met de 'ins and outs' van interculturele communicatie. Cultuur wordt echter stilzwijgend binnen een groep opgebouwd en is daardoor nogal ongrijpbaar, waardoor we toch snel terugvallen op stereotiepe voorstellingen van anderen. Handboek wereldburger is een kennismaking met interculturele communicatie. Het biedt de eerste handbagage waarover iedereen, zeker in een beroepsmatige omgeving, zou moeten beschikken aan het begin van de 21ste eeuw: de eeuw van globalisering, mobiliteit van bevolkingsgroepen en toenemende diversiteit. Doelgroep Handboek wereldburger is te gebruiken door studenten in de eerste jaren van het hoger onderwijs, maar ook voor docenten en trainers op andere niveaus.
Keywords: Cultuurverschillen; Go international; Interculturele communicatie; International office; Internationalisering -- Hoger onderwijs