Stap voor stap : hoe stimuleer je de motorische ontwikkeling van je kind? - Verhoeven, Liesbeth, ....- (Tielt : Lannoo, 2010)
Heel wat kinderen kampen met een motorische achterstand, zo blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek. Liefst n op de drie kleuters blijkt bijzonder zwak te presteren. Geen wonder: stoepen en straten zijn te druk of onveilig geworden om er te spelen. Hoepels, springtouwen, ballen en ander 'beweeglijk' speelgoed zijn ingeruild voor computerspelletjes en het internet. Nochtans is het erg belangrijk dat kinderen vanaf de geboorte voldoende bewegingskansen krijgen. Een motorische achterstand kan immers gevolgen hebben voor de volledige ontwikkeling van je kind. Zo kan een kind moeite hebben met schrijven, waardoor hij of zij op school een ernstige achterstand dreigt op te lopen. Bewegingstherapeute Liesbeth Verhoeven legt in dit boek uit waarom een goede motoriek zo belangrijk is en geeft tips en oefeningen mee om de ontwikkeling van je kind zo goed mogelijk te stimuleren. Stap voor stap is dan ook een ideale handleiding om je kind op een aangename en speelse manier groot te brengen.
STAP VOOR STAP is het boek dat kinderen meer en beter leert bewegen. Kinderen bewegen vandaag steeds minder vaak spontaan. Daardoor kunnen ze een motorische achterstand oplopen: ze kruipen later, hebben problemen met hun fijne motoriek... Weinig mensen beseffen dat een motorische achterstand een kind ook op latere leeftijd parten kan spelen. Zo kan een kind moeite hebben met schrijven, waardoor hij of zij op school een ernstige achterstand dreigt op te lopen. Bewegingstherapeute Liesbeth Verhoeven ontwikkelde een eenvoudig bewegingsprogramma waarmee ouders zelf aan de slag kunnen. Ze schetst op een toegankelijke manier de belangrijkste ontwikkelingsfases van kinderen van 0 tot 6 jaar en geeft voor elke leeftijd aangepaste oefeningen mee. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat beweging van grote invloed is op de motorische ontwikkeling van een baby en dus uiteindelijk op de gezondheid of de schoolresultaten. De auteur (bewegingstherapeute) legt in het boek duidelijk uit hoe deze
Motorische, verstandelijke, dynamisch-affectieve en sociale ontwikkeling bij het kind tot stand komt en laat zien hoe evenwicht, spraak etc. door beweging in positieve zin gestimuleerd worden. Vervolgens worden vele eenvoudige, specifieke oefeningen en spelletjes (van wiegen, kruipen, tot hoepelen en zingen) om zelf met de baby, peuter of kleuter te doen, besproken en het effect ervan belicht. Ook mogelijke ontwikkelingsachterstanden die bij gebrek aan beweging kunnen ontstaan en hulpinstanties komen onder de aandacht. De tekst staat ruim opgezet in korte paragrafen met eigen kop. Extra informatie en weetjes zijn grijs gemarkeerd. Eenvoudige zwart-witillustraties begeleiden de tekst. Een verantwoord en leerzaam boek, vol tips. Voor iedereen die meer dan het beste voor zijn kind wil. Met verwijzing naar literatuur en websites
Inhoudsopgave : 1. Het belang van bewegen 2. De neurologische ontwikkeling 3. De sensorische ontwikkeling 4. De lichamelijke ontwikkeling 5. De motorische ontwikkeling
6. Zijn er verschillen tussen jongens en meisjes? 7. Ontwikkeling van de voorkeurshand 8. Het belang van evenwichtstraining 9. Ontwikkelingsspelletjes voor kinderen van nul tot drie jaar 10. Ontwikkelingsspelletjes voor kinderen van drie tot zes jaar 11. De fundamentele basisvaardigheden voor schoolrijpheid 12. Ook nog belangrijk 13. Wat als je extra hulp nodig hebt 14. Extra bewegingsmogelijkheden voor je kind 15. Stimulerend speelgoed 16. Signalen van motorische ontwikkelingsachterstand 17. Ontwikkelingsvalkuilen op een rijtje
Keywords: Bewegingsopvoeding; Motoriek -- Kinderen; Neurologische ontwikkeling -- Kinderen; Zintuigen