Sport in de wereld : Ontstaan, evolutie en verspreiding. - Dejonghe, Trudo, 1964- (Gent : Academia Press, 2010)
Waar zijn de moderne sporten ontstaan? Waarom is cricket enkel populair in het Gemenebest? Waarom zijn basketbal en volleybal niet zo populair in het Verenigd Koninkrijk en Scandinavie? Waarom is wielrennen en veldrijden volgens de Belgen een wereldsport, eigenlijk een regionale sport? Waarom is de regionale sport schaatsen volgens de Nederlanders een wereldsport? Wat is de invloed van de Olympische Zomer- en Winterspelen op de verspreiding van sporten? Waarom is rugby zo populair in landen met Engelse immigranten? Waarom is in de VS American Football populairder dan voetbal? Deze en nog andere vragen worden in dit boek op een wetenschappelijke manier benaderd en beantwoord. Inhoudstafel Deel 1. Het begrip sport Hoofdstuk 1 : Sport: definitie en taalkundige verklaring Hoofdstuk 2 : De evolutie van traditionele naar moderne sporten Deel 2. De innovatie: moderne sport Hoofdstuk 1 : Ontstaan van moderne sport Hoofdstuk 2 : De internationalisering van de moderne sporten Deel 3. De ruimtelijke verspreiding van de moderne sport Hoofstuk 1 : Inleiding Hoofdstuk 2 : De ruimtelijke diffusie van de moderne sporten Hoofdstuk 3 : De impact van nationalisme op de sport Hoofdstuk 4 : Sport en hegemonische structuren Deel 4. Het huidige wereldsportstelsel Hoofdstuk 1 : Homogenisatie of heterogenisatie Hoofdstuk 2 : Het wereldsportstelsel Deel 5. De voetbalsporten in dit kader Hoofdstuk 1 : De historische ontwikkeling van de voetbalsporten Hoofdstuk 2 : De globalisering van de voetbalsporten 217 Hoofdstuk 3 : De internationale "voetbal" organisaties Hoofdstuk 4 : De andere voetbalsporten
Keywords: Sport -- Geschiedenis