Relationele en seksuele vorming : handboek voor secundair onderwijs. - Peeters, Kim, ....-; Degryse, Bart, ....-; Frans, Erika, 1957- (Antwerpen : Garant, 2011)
Relaties en seks zijn dé grote thema's voor heel wat jongeren. Ook in de vakoverschrijdende eindtermen staan veel verwijzingen naar relationele en seksuele vorming. Maar hoe ga je er als leraar mee om in de klas en doorheen het curriculum? Met dit handboek reikt Sensoa inhoudelijke en didactische handgrepen aan leraars aan die rond seksualiteit en relaties wensen te werken. Het Handboek Relationele en Seksuele Vorming (RSV) vormt het praktische werkinstrument voor leraars ASO, TSO, KSO en BSO uit het Secundair Onderwijs om het thema te behandelen in hun lessen. Ook de opbouw van een spiraalcurriculum komt aan bod. Dit boek bevat de basisinformatie voor de inhouden van de lessen RSV voor eerste, tweede en derde graad. 9 kernthema's worden besproken: seks en maatschappij, puberteit, relaties, seks en lichaam, geboorteregeling, gender, seksuele oriëntatie, soa's en hiv, en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Verder vind je in dit boek een uitgebreide didactische leidraad om deze inhouden toe te passen in de praktijk. Met vele tips uit het werkveld, lesschema's en een stappenplan kan je meteen aan de slag gaan.
Inhoudsopgave : DEEL 1 : Het belang van relationele en seksuele vorming DEEL 2 : Inhouden van de les : RSV thema's Hoofdstuk 1 : Seks en maatschappij Hoofdstuk 2 : Puberteit Hoofdstuk 3 : Relaties Hoofdstuk 4 : Seks en lichaam Hoofdstuk 5 : Geboorteregeling Hoofdstuk 6 : Gender Hoofdstuk 7 : Seksuele oriëntatie Hoofdstuk 8 : Soa's en hiv Hoofdstuk 9 : Seksueel grensoverschrijdend gedrag DEEL 3 : Aan de slag
Keywords: Relationele opvoeding -- Secundair onderwijs; Seksuele opvoeding -- Secundair onderwijs