Gehechtheid in psychotherapie. - Wallin, David J., ....-; Diderich, Peter, ....- (Amsterdam : Nieuwezijds, 2010)
Onderzoek naar gehechtheid heeft een schat aan kennis opgeleverd over ouder-kindrelaties, psychische stoornissen en veranderingsprocessen. De gehechtheidstheorie is het dominante paradigma geworden in de hedendaagse ontwikkelingspsychologie. Geen enkele andere theorie vertelt ons meer over hoe we worden wie we zijn. In dit baanbrekende boek vertaalt David Wallin de belangrijkste bevindingen van het gehechtheidsonderzoek in een therapeutisch model dat draait om drie thema's: de gehechtheidsrelatie van de patiënt met de therapeut, de non-verbale dimensie, en het transformerende effect van reflectie en mindfulness. Gehechtheid in psychotherapie begint met een overzicht van de literatuur over gehechtheid en integreert de inzichten van de gehechtheidstheorie met neurowetenschappen, traumaonderzoek, relationele psychotherapie en de psychologie van mindfulness. Vervolgens zet Wallin zijn model uiteen, dat hij illustreert met levendig beschreven voorbeelden die nieuwe inzichten bieden in de rol van de therapeut en de behandeling van onder andere depressie, angst, relatieproblemen en suïcidaliteit.
Keywords: Gehechtheidsrelatie