De mindful therapeut : een gids voor mindsight en neurale integratie. - Siegel, Daniel J., ....-; Diderich, Peter, ....- (Amsterdam : Nieuwezijds, 2011)
Waarom is de aanwezigheid van de therapeut - en niet diens interventies of theoretisch standpunt - de beste voorspeller van de manier waarop patiënten reageren? Wat is 'aanwezigheid' en hoe cultiveer je die? Dit boek verkent de voor professionals relevante aspecten van het functioneren van het brein, en biedt een training in mentale vaardigheden die horen bij de relationele rol van de therapeut als individu. Het maakt gebruik van drie connotaties van het begrip 'mindful': bewust en zonder te oordelen alles waarnemen zoals het gebeurt in het huidige moment. De mindful therapeut verkent de manier waarop therapeuten energie- en informatiestromen waarnemen en vormgeven - een proces dat we mindsight noemen. Mindsight biedt therapeuten de instrumenten van empathie en inzicht om hun relaties met anderen, hun voortdurend veranderende brein en hun psyche grondiger te beleven en te begrijpen. De mindful therapeut is bedoeld voor professionals die anderen helpen met hun groei en ontwikkeling. Naast wetenschappelijke informatie en grondige verkenningen van psyche en brein, bevat het oefeningen om zelfinzicht en zelfcompassie verder te ontwikkelen in het persoonlijke en professionele leven.
Keywords: Arts en patiënt; Mindfulness; Psychotherapie