Gehechtheid en trauma : diagnostiek en behandeling voor de professional - Bakermans-Kranenburg, Maartje Johanna (Marian), 1965-; Van IJzendoorn, Rien, ....- (Amsterdam : Hogrefe, 2010)
Veilige gehechtheid is van cruciaal belang voor een evenwichtige ontwikkeling van kinderen. Uit studies blijkt dat ongeveer tweederde van de kinderen veilig gehecht is. Dat betekent helaas ook dat een aanzienlijk gedeelte van de kinderen niet veilig is gehecht. In GEHECHTHEID EN TRAUMA beschrijven Rien van IJzendoorn en Marian Bakermans- Kranenburg diagnostiek en behandeling van verstoringen in gehechtheidrelaties. Daarbij wordt stilgestaan bij de rol die traumatiserende situaties als verwaarlozing en mishandeling spelen in gehechtheid relaties. Met veel voorbeelden en casussen. 'Met gratis toetsingsmodule voor eventueel gebruik voor accreditatiedoeleinden.' Praktijkgericht overzicht van evidence-based vormen van diagnostiek en behandeling Belangrijkste kenmerken van dit boek: * Praktijkgericht: informatie kan meteen in de dagelijkse praktijk worden gebruikt * State of the art: geschreven door en onder redactie van gerenommeerde deskundigen * Evidence-based: zo veel mogelijk bewezen effectieve behandelwijzen van elke stoornis * Uiterst toegankelijk: gebruik van tabellen, illustraties, tekstkaders en margeteksten.
Inhoudsopgave : 1. Beschrijving van het probleem 1.1. Wat is gehechtheid? 1.2. Individuele verschillen in gehechtheid 1.3. Gehechtheid over de levensloop 2. Theorie en modellen 2.1. Gehechtheid en kindermishandeling 2.2. Gehechtheidsbiografie en psychopathologie bij volwassenen 2.3. Intergenerationele overdracht van kindermishandeling 3. Diagnose en indicatiestelling 3.1. De reactieve hechtingsstoornis bij kinderen 3.2. Diagnostisch instrumentarium 3.3. Interventiegerichte diagnostiek 4. Behandeling 4.1. Onverwerkt verlies en trauma geen onvermijdelijk noodlot 4.2. Aanpak van kindermishandeling binnen het gezin 4.3. Uithuisplaatsing: pleeggezin of residentiële opvang? 5. Tot slot: orchideen, paardenbloemen en dopamine 5.1. Differentiële ontvankelijkheid voor de omgeving 5.2. Dopaminegenen: risico of ontvankelijkheid? 5.3. Geen therapie voor paardenbloemen?
Keywords: Gehechtheidsrelatie -- Kinderen (0-12 jaar).; Kindermishandeling -- Psychoanalyse; Trauma's -- Psychoanalyse