Depressie : actuele psychoanalytische benaderingen. - Luyten, Patrick, ....-; Hebbrecht, Marc, ....-; Vanmechelen, Wim, ....- (Antwerpen : Garant, 2011)
Depressie is een vaak voorkomende aandoening. Epidemiologische studies suggereren zelfs dat n op vijf vrouwen en n op tien mannen er in de loop van hun leven mee te maken krijgen. Hoewel deze cijfers het voorkomen van depressie misschien overschatten, is en blijft depressie een belangrijk probleem. Depressie hangt immers samen met een hoge persoonlijke, maatschappelijke en economische kost. Bestaande farmaceutische en psychotherapeutische behandelingen hebben slechts een beperkt effect bij een aanzienlijke subgroep van depressieve patiënten. Recente richtlijnen voor de behandeling van depressie beklemtonen dan ook de nood aan een langetermijnvisie waarin de nadruk wordt gelegd op terugvalpreventie, wat heeft geleid tot een hernieuwde interesse in psychodynamische theorien en behandelvormen van depressie. Vanuit psychoanalytische hoek bestaat er dan ook een rijke traditie inzake depressie en de behandeling ervan. Dat hoeft niet te verbazen: veruit het merendeel van patiënten die hulp
Zoeken van psychoanalytisch geschoolde therapeuten kampt immers met ernstige depressieve klachten, vaak in combinatie met andere problemen. In dit boek bieden een aantal gerenommeerde binnen- en buitenlandse psychoanalytisch georinteerde auteurs een overzicht van recente theorievorming en onderzoek over depressie bij zowel kinderen en adolescenten als volwassenen. Samen met de groeiende evidentie uit systematisch onderzoek voor de effectiviteit van psychoanalytische therapie, tonen deze bijdragen aan dat psychoanalytische behandelingen voor depressie hun plaats hebben binnen onze gezondheidszorg
Inhoudsopgave : Inleiding. Depressie: De actuele psychoanalytische benadering De ontwikkeling van een kortdurende psychodynamische behandeling voor depressie: Dynamische Interpersoonlijke Therapie Depressie en de onlosmakelijke band tussen fenomenologie, theorie en techniek: De centrale rol van mentalisatie en gehechtheid De tragiek van het ideale Depressie bij kinderen. Complexere ontwikkelingsmodellen
En onderliggende depressotypische emotieregulatiepatronen Niets nieuws onder de wolken De effectiviteit van kortdurende psychodynamische psychotherapie bij depressie: Een meta-analyse
Keywords: Depressies -- Psychoanalyse