Affectregulatie bij kinderen : een psychoanalytische benadering. - Schmeets, M. G. J., ....-; Verheugt-Pleiter, J. E., ....- (Assen : Van Gorcum, 2005)
Regulatie is een centraal begrip in elke theorie over het zich ontwikkelende individu. Het jonge kind kan zichzelf nog niet reguleren en heeft een 'regulerende ander', een beschikbare ouder, nodig. Dyadische processen tussen ouder en kind organiseren de regulatie van de affecten. Zelf- en interactieve regulatieprocessen benvloeden elkaar over en weer. Affecten zijn weer 'in'. Ze worden niet langer beschouwd als (lastige) bijproducten van cognities, maar hebben weer eigen bestaansrecht. Heftige affecten kunnen genetisch materiaal tot expressie brengen en predisponeren zo tot de ontwikkeling van psychopathologie. Bekende voorbeelden van personen met problemen in de affectregulatie zijn Floddertje en mevrouw Helderder (figuren uit de kinderboeken van Annie M.G. Schmidt): het meisje dat van de ene calamiteit in de andere belandt en de over-angstige poetsmevrouw. De n onderreguleert zichzelf en is overmatig afhankelijk van externe sturing, de ander komt amper aan het opmerken van de omgeving
Toe vanwege de preoccupatie met haar controlebehoefte. Beiden lijden aan een regulatieprobleem. In deze publicatie - de weerslag van de studiedag van 2004 van het Nederlands Psychoanalytisch Instituut - wordt een verdere uitwerking gegeven van het begrip affectregulatie in haar relatie tot de psychopathologie
Inhoudsopgave : 1 Villa Kakelbont; Het belang van de vroege ouder-babyrelatie voor affectieve regulatieprocessen - M.J. Rexwinkel 2 Koning, Keizer, Admiraal; Het belang van vaderen voor de affectregulatie bij een jongen met een narcistische ontwikkelingsstoornis. 3 Locomotieven op het rangeerterrein; Overdenkingen bij de psychoanalyse van een adolescent met encopresis 4 Affectregulatie; Enkele theoretische aspecten 5 Gehechtheidsverhalen van een Floddertje en een mevrouw Helderder; Theoretische vragen bij de diagnostiek van regulatiestoornissen 6 Gehechtheidsverhalen van een Floddertje en een mevrouw Helderder; De diagnostiek van gehechtheid en regulatiestoornissen bij latentiekinderen 7
Affectinterpretatie als deelproces van affectregulatie; Gegevens van wetenschappelijk onderzoek
Keywords: Emoties -- Kinderen; Kinderen -- Psychoanalyse; Ontwikkelingspsychologie -- Kinderen