Kleine baby's, prille ouders : samen in ontwikkeling. - Vliegen, Nicole, ....-; Leroy, Christine, ....-; Meurs, Patrick, 1960- (Leuven : Acco, 2006)
De komst van een kind schudt het leven van ouders door elkaar. Baby's en hun ouders brengen een en ander bij elkaar teweeg. We durven te stellen dat een ouder geboren wordt bij de geboorte van een kind. Dit betekent bijgevolg dat ook ouders recht hebben op ruimte om te groeien en te ontwikkelen, recht op een ondersteunende omgeving deze groei en ontwikkeling mogelijk maakt.We willen met dit boek inzichten aanreiken over ontwikkelingsprocessen van jonge baby's, en die van hun prille ouders, alsook over de relationele en communicatieve processen die zich afspelen tussen ouder en kind. Dergelijke inzichten zijn immers belangrijke hulpmiddelen om groei en ontwikkeling van ouderschap te bevorderen. Ze zijn bedoeld om beter te begrijpen hoe en waar je ouders ontwikkelingsgericht kan ondersteunen in hun ouderschap.Dit boek is geschreven voor professionelen die ouders omringen en ondersteunen bij hun ouderschap. Het richt zich naar al wie actief is in het curatieve domein en als hulpverlener geconfronteerd
Wordt met problemen van pril ouderschap en vroege ontwikkeling. Het is eveneens bedoeld voor wie een preventieve en ondersteunende of begeleidende taak heeft. Dit boek, geschreven voor en door ontwikkelingspsychologen, heeft als doel om vanuit een psychodynamische visie een gedetailleerd beeld te schetsen van de ontwikkelingsfasen en -sprongen in de vroegste fase van de kindertijd. Eveneens wil het een overzicht geven van de aanpassings- en verwerkingsprocessen die gepaard gaan met beginnend ouderschap. De auteur zet een aantal theoretische gezichtspunten uiteen die aanknopingspunten kunnen bieden voor de preventieve en curatieve hulpverlening aan prille ouders. De eerste kapittels over de individuele en interactionele ontwikkeling zijn erg theoretisch en gespecialiseerd. Voor lezers zonder voorkennis van de ontwikkelingspsychologie van baby's zijn deze erg stroef om lezen en niet altijd herkenbaar in de dagdagelijkse praktijk. De kloof tussen theorie en praktijk probeert men vervolgens op te vangen
Met concrete baby-observaties in een 'good-enough'-omgeving. Per leeftijdscategorie beschrijft men een fragment uit een baby-observatie. Naderhand wordt dit observatiefragment in een theoretische bespreking geanalyseerd. De auteur sluit het boek af met een hoofdstuk over baby-observatie als methode. Waar kijk je naar en waar moet je specifiek op letten tijdens de observatie van ouder-kind interacties? Voor hulpverleners die handelen en begeleiden vanuit een psychodynamische achtergrond biedt het boek een goed overzicht van de meest gangbare theorien. De meerwaarde van dit handboek ligt in de gemaakte toepassingen door de auteur. Aan de hand van concrete cases en observaties maakt ze de transfer naar implementatie van de psychodynamische theorie in een dagelijkse praktijk
Inhoudsopgave : 1. Een psychodynamische visie op de vroege ontwikkeling van het kind 2. Individuele en interactionele ontwikkelingsperspectieven 3. De baby en zijn ouders: twee partners in ontwikkeling 4. Observaties van baby Marlies
Illustratie van een normale ontwikkeling in een 'good-enough' omgeving 5. Baby-observatie als methode in het kader van vroege interventie, een illustratie
Keywords: Ontwikkelingspsychologie -- Baby's.; Ouder-kindrelatie -- Psychoanalyse