Baby's in beeld : video-hometraining en video-interactiebegeleiding bij kwetsbare baby's. - Eliëns, Marij, ....- (Amsterdam : SWP, 2005)
Pasgeboren baby's zoeken al meteen contact. Het is mooi om te zien hoe ze daarop zijn toegerust: ze geven signalen als ze honger hebben, zich (on)veilig voelen of hun verzorgers herkennen. Gewoonlijk stemmen ouders en kinderen zich al tijdens de zwangerschap intutief op elkaar af in hun contact. Dit gaat door na de geboorte, veelal door lichaamstaal, zodat het kind zich kan ontwikkelen. Een baby wordt door geslaagde contactmomenten niet alleen gerustgesteld maar ook aangezet tot leren en doorgroeien. Het komt voor dat ouders de contactmomenten over het hoofd zien. Oorzaken hiervan zijn bijvoorbeeld een couveuse-opname die het contact tussen moeder en kind ruw onderbreekt, een kind dat van zichzelf onrustig is en veel huilt, een ziek of gehandicapt kind, of ouders met persoonlijke problemen waardoor ze minder ontvankelijk zijn voor contactsignalen die hun kindje geeft. Videobeelden kunnen ouders helpen om zich bewust te worden van de - zeg maar gerust: geniale - initiatieven en de positieve
Reacties van hun baby. Dit is de kern van de methode video-interactiebegeleiding of video-hometraining. Door steeds beeld voor beeld de contactmomenten op video te bekijken, zien ouders dat die momenten - hoe subtiel ook - er wel degelijk zijn, wat de signalen betekenen en op welke manier ze erop kunnen reageren. Baby's in beeld beschrijft de werkwijze en gaat in op de achtergronden van de methode, de toepassing ervan door diverse professionele zorgverleners, een resultaatmeting en de opleiding voor professionals. Door de vele voorbeelden en illustraties en de bijgeleverde DVD is deze uitgave met name geschikt voor ouders en professionals die ouders op een prettige, opbouwende manier willen ondersteunen als er vragen of onzekerheden bestaan over hun omgang met hun kind. Voor ouders van baby's die overmatig huilen, blijkt de methodiek video-hometraining (VHT) en video-interactiebegeleiding (VIB) succesvol. In de eerste hoofdstukken wordt beschreven hoe je ouders vanuit de hulpverlening tegemoet
Kunt treden; hoe ontstaat het contact en de band tussen ouder en kind, hoe ontwikkelt een kind zich. De methode houdt in dat er aan de hand van video-opnames uit de eigen praktijk positief en minder positief gedrag van de ouders inzichtelijk en bespreekbaar gemaakt wordt. In de laatste zes hoofdstukken wordt de methodiek uitvoerig beschreven. Daarbij wordt ingegaan op toepassing in verschillende contexten, waaronder de jeugdgezondheidszorg, het ziekenhuis en de polikliniek. De effecten van de methode worden beschreven en tot slot wordt de opleiding voor de methode beschreven. Het boek is in luxe uitvoering verschenen, met veel kleurenfoto's en vooral veel beelden uit de methode
Inhoudsopgave : Hoofdstuk 1 : Geboorte Hoofdstuk 2 : Contact met de baby Hoofdstuk 3 : Ontwikkeling van de baby Hoofdstuk 4 : Van baby naar peuter Hoofdstuk 5 : Emotionele afstemming Hoofdstuk 6 : Kracht van ouders Hoofdstuk 7 : Kwetsbare baby's Hoofdstuk 8 : Video-hometraining en video-interactiebegeleiding: de methodiek
Hoofdstuk 9 : Video-hometraining in de jeugdgezondheidszorg Hoofdstuk 10 : Video-interactiebegeleiding in het ziekenhuis Hoofdstuk 11 : Video-interactiebegeleiding vanuit de polikliniek Hoofdstuk 12 : Effecten van VHT en VIB bij overmatig huilen Hoofdstuk 13 : De opleiding
Keywords: Babyverzorging; Opvoedingsondersteuning; Videofeedback -- Hulpverlening