Effectief leren : basisboek. - Ebbens, Sebo (Sebo Onno), 1945-; Ettekoven, Simon, ....- (Groningen : Noordhoff, 2009)
Effectief leren speelt in alle onderwijssituaties een belangrijke rol. In alle onderwijssituaties moeten leerlingen basiskennis opdoen en basisvaardigheden aanleren. Dit basisboek geeft door middel van de instructiestrategie van directe instructie een groot aantal praktische adviezen aan op welke wijze docenten dat kunnen vormgeven, of hoe docententeams dat samen kunnen doen en hoe ze van daaruit een begin kunnen maken met activerend leren. Het boek is rijkelijk voorzien van praktische adviezen en voorbeelden uit de praktijk. De instructiestrategie van directe instructie is gericht op het onder leiding van de docent effectief aanleren van basiskennis en basisvaardigheden. Door middel van een duidelijke structuur in de les, heldere instructie, geleide en ongeleide oefening, directe gevraagde en ongevraagde feedback ontstaat een ontspannen leerklimaat. In een dergelijk leerklimaat is het mogelijk een begin te maken met activerend leren.