Actief leren : bronnenboek. - Ebbens, Sebo (Sebo Onno), 1945-; Ettekoven, Simon, ....- (Groningen : Noordhoff, 2009)
Het overdragen aan leerlingen van verantwoordelijkheid voor hun eigen leerproces is voor docenten vaak lastig. Als zij te snel te veel verantwoordelijkheid afstaan, kunnen leerlingen zich verloren voelen. Ze leren dan minder actief en effectief. Met te weinig verantwoordelijkheid blijven de leerlingen afhankelijk. En dat gaat weer ten koste van de effectiviteit. (wr)Actief leren maakt duidelijk wat het betekent voor docenten en leerlingen als de verantwoordelijkheid anders komt te liggen. Het is gebaseerd op de constructivistische leerprincipes, waarbij het leren van de leerling centraal staat. Het boek geeft aan onder welke condities dat goed en minder goed gaat. Daarmee brengt dit boek de belangrijkste principes uit de leertheorie, de pedagogiek en de didactiek bij elkaar. Net als de vorige editie bevat dit boek veel praktische adviezen voor docenten, met nieuwe oefeningen. (wr)Actief leren vormt samen met Samenwerkend leren en Effectief leren in de les een drieluik. De delen zijn samen of los te gebruiken. Ze zijn geschreven door Sebo Ebbens en Simon Ettekoven, sinds 1990 actief als nascholers van docenten van primair tot universitair onderwijs. De lespraktijk in de boeken stoelt op hun ervaringen en die van een (zeer) groot aantal docenten