De economische manier van denken. - Woltjer, Geert, ....- (Bussum : Coutinho, 2007)
Dit boek gaat uit van de gedachte dat iemand een economische theorie pas werkelijk begrijpt als hij in staat is deze toe te passen op de economische werkelijkheid. Daarom wordt in De economische manier van denken veel aandacht besteed aan de toepassing van economische kennis op voorbeelden uit de geschiedenis. Drie hoofdstukken zijn zelfs volledig gewijd aan de toepassing van economische denkwijzen op het begrijpen van de ontwikkeling van de Nederlandse economie vanaf 1950. Bij deze toepassingen komen verschillende thema's een aantal keren terug. Zo leert de lezer niet alleen de samenhang tussen de verschillende economische ontwikkelingen te zien, maar krijgt hij ook een goed inzicht in de samenhang tussen de verschillende theorieën. De auteur slaagt er in de economische gedachtegang helder, duidelijk en genuanceerd uit te leggen, terwijl hij tegelijkertijd inzicht geeft in de manier waarop economische wetmatigheden geleid hebben tot de huidige Nederlandse samenleving. Door zijn leesbaarheid en toegankelijkheid is dit boek niet alleen geschikt voor studenten aan het hoger onderwijs maar ook voor iedereen die zich interesseert voor economie en economische theorieën.
Inhoudsopgave : Deel 1: Schaarste en coördinatie 1. De wetenschap van de schaarste 2. Denken in kosten en opbrengsten 3. Welvaart en specialisatie Deel 2: Coördinatie door de markt 4. De vraag 5. Het aanbod 6. Concurrentie en marktevenwicht Deel 3: Coördinatie door de overheid 7. Externe effecten 8. De taak van de overheid 9. Beheersing van de overheid Deel 4: Geld, inflatie en werkloosheid 10. Geld en inflatie 11. De klassieke analyse van conjuncturele werkloosheid: de jaren twintig 12. De Keynesiaanse analyse van conjuncturele werkloosheid: de jaren dertig Deel 5: Economische ontwikkeling van Nederland vanaf 1950 13. De jaren vijftig 14. De jaren zestig en zeventig 15. De jaren tachtig en negentig 16. Economie als manier van denken Vragen Begrippenlijst
Keywords: Economie -- Nederland -- Geschiedenis