Inleiding tot de bedrijfskunde. - De Muynck, Harald, ....- (Leuven : LannooCampus, 2005)
Deze inleiding tot de bedrijfskunde is veel ruimer opgevat dan de meeste klassieke handboeken voor dit vak. Uiteraard komen de voornaamste bedrijfseconomische termen en technieken aan bod: afschrijvingen, investeringsbeslissingen, voorraadbeleid, kostprijsberekening, ... Maar daarnaast wordt de lezer ook wegwijs gemaakt in de verschillende onderdelen van het ondernemingsplan. Het nut en de structuur van een jaarrekening worden hem duidelijk gemaakt. En hij maakt kennis met de basisbeginselen van de boekhouding, de marketing, het personeelsbeleid en de logistiek. Door de diversiteit van de besproken onderwerpen is dit handboek zeer geschikt voor studenten uit economische richtingen die een eerste algemene cursus Bedrijfsbeleid en Management volgen. Maar ook voor studenten uit niet-economisch georinteerde richtingen biedt dit boek een algemene kennismaking met bedrijfsbeleid. Dit handboek ziet er enigszins anders uit dan vele andere wat betreft de materie die erin behandeld wordt. Een eerste
Deel gaat over wat men onder de term onderneming dient te verstaan en hoe de ondernemingen worden ingedeeld. In een tweede deel worden de beleidsinstrumenten behandeld; het ondernemingsplan en zijn onderdelen. Dit deel bevat ook marktonderzoek, strategiebepaling en organisatiestructuur, het financieel plan, de jaarrekening, de balans en resultatenrekening, de toelichting en de sociale balans, verder ook de analyse en controle van de jaarrekening en het jaarverslag. Een derde deel bevat enkele begrippen en technieken: de afschrijvingen, het investeringsbeleid, logistiek en voorraadbeleid, kostenbegrippen en een inleiding tot de kostprijsberekening. Een vierde deel sluit het werk af met basisbegrippen over algemeen boekhouden. Het handboek is bedoeld voor studenten die een basiscursus bedrijfsbeleid op hun programma hebben. De materie wordt op een algemene en technische wijze weergegeven, wel met voorbeelden maar zonder oefeningen
Inhoudsopgave : Deel 1. Situering van het begrip onderneming Hoofdstuk
1: Wat is een onderneming? Hoofdstuk 2: Indeling van de onderneming Deel 2. De onderneming en haar beleidsinstrumenten Hoofdstuk 3: Wat zijn beleidsinstrumenten? Hoofdstuk 4: Het ondernemingsplan Hoofdstuk 5: Het financieel plan Hoofdstuk 6: De jaarrekening Hoofdstuk 7: Het jaarverslag Deel 3. Enkele begrippen en technieken uit de bedrijfseconomie Hoofdstuk 8: De afschrijvingen Hoofdstuk 9: Het investeringsbeleid Hoofdstuk 10: Logistiek en voorraadbeleid Hoofdstuk 11: Enkele kostenbegrippen Hoofdstuk 12: Inleiding tot de kostprijsberekening Deel 4. Basisbegrippen van het algemeen boekhouden Hoofdstuk 13: Techniek van het aanduiden van veranderingen in de boekhouding Hoofdstuk 14: Boekhoudkundige verwerking van enkele verrichtingen
Keywords: Bedrijfskunde