Tobie Lolness : 1. La vie suspendue. - de Fombelle, Timothée, ....-; Place, François, ....- ([S.l.] : Gallimard Jeunesse, 2011)
Dame. Tobie is een held, maar geen macho. Hij is veeleer een zachte, gevoelige jongen die het met iedereen goed voorheeft en bij momenten heel dapper uit de hoek komt. Elisha, zijn boezemvriendinnetje, is voor hem in de eerste plaats een vertrouwenspersoon, een zusje bijna. Van enige seksuele interesse is er nog geen sprake. Tobie maakt in dit eerste deel ook geen expliciete karakterevolutie door, behalve dan dat hij aan het einde almaar meer tot het besef komt dat hij alleen op de wereld is. Vandaar zijn naam misschien, Lolness, die een beetje doet denken aan 'loneliness'. Tobie Lolness is een kinderverhaal en blijft soms heel erg in die laag steken. Daar is niks mis mee en kinderen zullen zich te pletter amuseren of zich de nagels afbijten van spanning tijdens het lezen. Als het je als volwassene zo meevoert, dan is dat ook niet zozeer wegens de unieke stijl of manier van vertellen, maar wel omdat De Fombelles boomwereld zo fantasierijk en tegelijk echt en respectvol is. Nadat je dit boek uit hebt
Leeftijd: 10+
Keywords: Fantasie