Het begeleiden van effectieve leerprocessen : over interventiekunde, de waarde van weerstand en de interventiekaart als wegwijzer. - Korrel, Marjo, ....- (Soest : Nelissen, 2009)
Dit boek geeft uitgangspunten en concrete suggesties voor het begeleiden van effectieve leerprocessen. Met dit boeken kunnen begeleiders ervoor zorgdragen dat leertrajecten effectief zijn. Het in dit boek gepresenteerde model, de Interventiekaart, is toepasbaar als diagnose- en adviesmodel bij de ontwikkeling van effectieve leertrajecten. De Interventiekaart is ook te gebruiken als begeleidingsmodel tijdens leertrajecten en als richtingaanwijzer wanneer leertrajecten lijken te stagneren. Het boek sluit af met een beschouwing van begeleiding van leerprocessen als weg naar ducation permanente
Inhoudsopgave : 1 Uitgangspunten 1.1 Inleiding 1.2 Effectief en creatief leren veranderen 1.3 Leren veranderen en aannames 1.4 Leren veranderen en niveaus van leren 1.5 Leren veranderen en het coachen van leerprocessen 1.6 Leren veranderen en de interactie als locatie van verandering 1.7 Leren veranderen en de interventiekundige als instrument 2. De Interventiekaart 2.1 Elementen van leertrajecten 2.2
Interventiekaart en toepassingsgebieden 2.2.1 De Interventiekaart als diagnose- en adviesmodel 2.2.2 De Interventiekaart als begeleidingsmodel 3. Soorten interventies 3.1 Inleiding 3.2 Soorten interventies 3.3 De waarde van procesinterventies 3.3.1 Het belang van procesinterventies in relatie tot het werken met De Interventiekaart 3.3.2 Soorten procesinterventies 3.3.3 Voorbeelden van procesinterventies 4. Dialoog en gewoontepatronen 4.1 Inleiding 4.1.1 Zelfsturing en samenwerking en de dialoog als instrument 4.1.2 Dialoog en effectief gedrag 4.1.3 Dialoog en niet-effectief gedrag 4.1.4 De Interventiekaart en het bevorderen van dialoog 4.2 De invloed van gewoontepatronen op het leerproces 4.2.1 Gewoontepatronen: wat verstaan we daaronder en hoe ontstaan ze? 4.2.2 Hoe ontstaan verstarringen en de interactiedynamiek 4.2.3 Op welke elementen in de interactie kan de interventiekundige zijn (proces)interventies richten? 4.2.4 Hoe kan de interventiekundige bijdragen aan het (laten) doorbreken
Van belemmerende gewoontepatronen? 5. Leren te leren: het nooit eindigende verhaal 5.1 Enkele vragen het antwoorden 5.2 De kunst van het interveniren 5.3 Leren te leren en het niet-effectieve gedrag van interventiekundigen 5.4 Lastige momenten: De Interventiekaart als wegwijzer en zelfhulpmiddel 5.5 Lastige momenten als leermomenten 5.6 Lastige momenten als transformatiekansen
Keywords: Personeelsbeleid