Het bivakboek. - Boone, Bart, ....-; Rottiers, Koert, ....- ([Antwerpen] : Chirojeugd-Vlaanderen, 2004)
Hoe plan je alle voorbereidingen voor het bivak? Welke papieren en aanvragen moeten er allemaal in orde gebracht worden? Waar moet je allemaal aan denken? Waar vind je allerlei formulieren en informatie? Waar vind je bivakplaatsen en waaraan moeten ze voldoen? Hoe organiseer je het praktische samenleven op bivak? Waarover moet je afspraken maken, en met wie allemaal? Waar haal je inspiratie voor bivakthema's, en hoe breng je die naar voren op bivak? Waaraan moet een kookploeg denken? En wat hebben zij zoal nodig? Hoe kan je bivak net dat ietsje meer hebben? (Door vluchtelingenkinderen mee te nemen, door helemaal ecologisch verantwoord te bivakkeren, door van het thema meer te maken dan een toneeltje, door op volledig tentenbivak te gaan, door kinderen met een handicap mee te nemen, door naar het buitenland te trekken,... - het komt allemaal aan bod!) Naast al die nuttige informatie vind je natuurlijk nog een hele brok spelaanbod in, met de nodige aandachtspunten. Een kleine greep: op tocht per fiets of te voet: het verkeersreglement, tips om je route uit te stippelen,... een zangstonde opzetten opbouw van een kampvuur en organisatie van de kampvuuravond leuke ideeën voor bezoekdagen, groepsactiviteiten, droppings en tweedaagse,... sjorren vliegers bouwen ...
Keywords: Jeugdbewegingen; Vakantiekampen