Topsport en wetenschap : een gouden duo! - Philippaerts, Renaat, 1970- (Leuven : Acco, 2011)
Het Steunpunt Cultuur, Jeugd en Sport (2007-2011) verricht in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap beleidsvoorbereidend en beleidsrelevant onderzoek. Ook naar topsport wordt onderzoek gevoerd. In dit boek worden de voornaamste resultaten van deze onderzoeken voorgesteld, o.a. talent identifi catie in en het opsporen van prestatiebepalende eigenschappen van sprinters en verspringers, wielrenners, triatleten en handballers. Blessurepreventie tijdens de competitiesport alsook de psychologische begeleiding tijdens (top)sport worden eveneens behandeld. Bovendien wordt een aantal mechanismen van het Vlaamse topsportbeleid onderzocht en afgetoetst. Dit boek komt tegemoet aan de nood aan een brede valorisatie van de onderzoeksresultaten ten dienste van het beleid en beleidsinstanties, sportfederaties, clubs en andere veldactoren. Binnen het steunpuntonderzoek participeren onderzoekslabo's van de UGent, de K.U.Leuven en de VUB in onderzoek over het participatiegedrag van de Vlaming, over topsportthema's en over onderwerpen die meer gerelateerd zijn aan de 'sport voor allen'-gedachte.
Keywords: Topsport