Kleutertaal : talige doedingen voor de derde kleuterklas. - Bergmans, Gertie, ....-; Cleve, Dorine, ....-; Croux, Yolande, ....- (Mechelen : Plantyn, 2011)
Dat taalontwikkeling belangrijk is in de kleuterklas, dat staat vast. Een goed ontwikkeld taalbewustzijn is onontbeerlijk voor een kleuter, als voorbereiding naar het eerste leerjaar. Kleutertaal bevat 16 uitgewerkte projecten om rond dit taalbewustzijn te werken in de derde kleuterklas. Als leerkracht ben je vrij om je keuze te maken: niet alleen in het aanbod van de projecten, maar zeker ook in de mate van uitwerking. Niet alle klassen, leerkrachten en kleuters zijn immers hetzelfde en elke situatie vereist zijn eigen aanpak. De projecten zijn opgebouwd vanuit een motiverende startsituatie: een gegeven dat de kleuters enorm prikkelt om talig aan de slag te gaan. Ze komen in de klas en er is iets gebeurd. Hoe kunnen ze helpen om dat probleem op te lossen. Op die manier komt de motivatie en de mogelijke oplossing vanuit de kleuters zelf wat meteen resulteert in een grotere betrokkenheid en inzet. Bij elk project horen een aantal zwart/wit kopieerbladen die terug te vinden zijn in de map en een groot aanbod aan kleurkopieerbladen. Deze laatste zijn makkelijk te downloaden via Knooppunt, het online leerplatform voor het onderwijs. Bij elk project zijn originele versjes voorzien die er perfect bij aansluiten. Deze zijn terug te vinden op de klassikale cd die hoort bij de map. De luistercd, die bedoeld is voor individueel aanbod voor de kleuters, bevat dan weer een schat aan luistertaken waarmee de kleuter zelfstandig aan de slag kan. Originele liedjes zorgen bovendien voor een grote betrokkenheid bij het thema. Kleutertaal biedt naast deze uitgewerkte projecten heel wat originele ideëen voor talige momenten in de kleuterklas. Een aantal activiteiten maken een vast onderdeel uit van het klasgebeuren terwijl je andere als leerkracht perfect kan inzetten wanneer je nog een aantal minuutjes over hebt.
Keywords: Taal -- Kleuteronderwijs; Taalontwikkeling -- Kleuters; Taalvaardigheid -- Kleuteronderwijs