Het speelveld en de spelregels : een inleiding tot de sociologie. - Vranken, Jan, 1944-; Henderickx, Erik, 1953-; Vanmarcke, Luc, 1953- (Leuven : Acco, 2011)
Dit is de vierde editie van 'Het speelveld en de spelregels', dat voor het eerst verscheen in 1993 en in Vlaanderen en Nederland ondertussen een klassieker is geworden. Dit werk heeft zowel iets van een inleiding als van een handboek: van een inleiding heeft het de geleidelijke opbouw en het stilstaan bij de bouwstenen van de wetenschap die sociologie heet; van een handboek de iets uitvoeriger behandeling van thema's uit de sociologische wetenschap, met verwijzingen naar de belangrijkste discussies en auteurs. Maar het boek is op zo'n manier geschreven dat het ook gewoon kan (uit)gelezen worden. Wat zich op het maatschappelijke veld afspeelt, is immers niet minder boeiend dan een sportwedstrijd. Het speelveld en de spelregels wil helpen om op vele vragen over de samenleving een antwoord te vinden: over het hoe en waarom van orde en conflict, van stabiliteit en verandering, van ongelijkheid en macht, van conformistisch en deviant gedrag. Een begin van antwoord helpt ons om met kennis van zaken de ontwikkelingen in de samenleving volgen. Ook krijgen we zo een betere kijk op onze eigen positie in die samenleving, op hoe de maatschappij ons eigen gedrag bepaalt. Gebrek aan kennis van de regels van het maatschappelijke spel kan immers tot uitsluiting leiden.
Keywords: Sociologie