De verslavingszorg voorbij. - van der Stel, Jaap, 1953- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2010)
Dit boek is geschreven naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van Bouman GGZ, de grootste GGZ-instelling in Nederland die zich specifiek richt op verslavingspsychiatrie. Auteur Jaap van der Stel heeft een overzicht samengesteld van historische en actuele wetenschappelijke kennis. Allerlei facetten van verslaving en het denken over verslaving worden besproken. Het boek bevat een uitgesproken visie: er is behoefte aan een psychosociale neurowetenschap van verslaving. Verslaving wordt hierbij gezien als een psychobiologisch verschijnsel, een verschijnsel dat betrekking heeft op de disfunctie van specifieke systemen in het brein. Maar ook de sociale en culturele context speelt hierbij een rol; een volledige verklaring van de ontwikkeling van verslavingsgedrag kan niet zonder kennis vanuit de sociale wetenschappen tot stand komen. Volgende onderwerpen komen aan bod: - Historisch overzicht - Sociaal werkers, psychologen en psychiaters - Modern hersenonderzoek - Biopsychosociale benadering - Verslaving en vrije wil - Erfelijkheid en farmacologie - Evidence based medicine - Comorbiditeit
Keywords: Verslaving -- Hulpverlening