Mission Possible : kids' skills voor jongeren : van probleem naar oplossing in 11 heldere stappen. - Beumer-Peeters, Caroline, ....- (Amsterdam : Nelissen, 2011)
Mission Possible' is een persoonlijk ontwikkelprogramma voor jongeren dat bestaat uit elf stappen of taken die jongeren kunnen helpen doelen te stellen en deze ook echt te realiseren. Werken met 'Mission Possible' leidt tot een leerervaring, die het vervullen van dromen en het bereiken van doelen voor pubers en adolescenten een stukje makkelijker maakt. Het leert lastige dingen toegankelijk te maken door gebruik te maken van de eigen sterke punten en leren samen te werken. Het is, net als Kids' Skills, gebaseerd op het gedachtegoed van het oplossingsgerichte denken. De methode 'Mission Possible' biedt onder andere: * hulp voor jongeren tussen circa 11 en 18 jaar om doelen te stellen n ze succesvol te bereiken, * een praktische ontwikkelingsgerichte benadering in elf stappen, * de mogelijkheid voor de jongere zelf expert te worden en zo de regie in eigen hand te nemen n te houden, * een kans meer zelfvertrouwen en zelfsturing te ontwikkelen. 'Mission Possible' kan individueel of als groepsactiviteit
Met jongeren worden toegepast. In een groep kan ervoor worden gekozen als groep een gemeenschappelijk doel te kiezen, of ieder aan een persoonlijk doel te laten werken. In dat laatste geval ondersteunen de groepsleden elkaar en zijn ze elkaars supporters. Dit praktische boek is bedoeld voor individuele begeleiders, trainers, docenten, mentoren en therapeuten die jongeren willen coachen met de methode 'Mission Possible'.Mission Possible is een persoonlijk ontwikkelingsprogramma voor jongeren dat gebaseerd is op een vergelijkbare methode voor kinderen. Het programma bestaat uit elf stappen en stoelt op een motivatietheorie die uitgaat van drie basale waarheden: verandering betekent haar te willen en haar waarde te onderkennen; vertrouwen hebben in de eigen veranderingsmogelijkheden en tot slot waarneming van de vooruitgang als motivatie om door te gaan. Het boek wil een praktische handleiding voor therapeuten en begeleiders van jongeren zijn die met Mission Possible willen werken. Het programma werkt met
Het oplossingsgerichte model, dat uitvoerig wordt beschreven - ook met erbij horende valkuilen! Ontwikkeling van zelfvertrouwen en de regie in eigen hand nemen behoren tot de nagestreefde doelen voor de jongeren. De sympathieke, het empowerment van jongeren ondersteunende methode wordt overtuigend en helder uit de doeken gedaan
Inhoudsopgave : # Mission Possible, een persoonlijk ontwikkelingsprogramma voor jongeren Een kleine introductie in oplossingsgericht denken Wat is oplossingsgericht werken? # Wat is de methode Mission Possible? Mission Possible in het kort De vijf fasen van het Mission Possibleprogramma # Een stevig platform voor motivatie Stap 0 * De klantrelatie * Het bereiken van intrinsieke motivatie * Wanneer worden jongeren klant? # Het doel helder krijgen Stap 1 Het doel * De droom beschrijven * Het doel dat de droom doet uitkomen? Stap 2 De voordelen * Motivatie *Mogelijke voordelen onderscheiden # Bouwen aan zelfvertrouwen Stap 3 Support * Het belang van supporters
* Wie kunnen supporter zijn? * Supporters uitnodigen Stap 4 Symbool * Een steuntje in de rug * Het symbool, teken van toewijding Stap 5 Vertrouwen * Een lijst maken van redenen voor optimisme * Wat zijn 'goede' redenen? Stap 6 Hulpbronnen: redenen voor optimisme * Persoonlijke mogelijkheden vaststellen * Werken aan bewustwording en zelfvertrouwen Stap 7 Schalen * Het monitoren van vooruitgang *De techniek van het schalen * De schaalvraag ontleed # De voortgang koesteren Stap 8 Actie * Ideen verzamelen * Voornemens en beloftes Stap 9 (Web)log * Waarnemen en erkennen *Vooruitgang koesteren * Naar buiten treden * Het kiezen van de vorm * Tips en ideen voor het maken van een (b)log # Actie ondernemen Stap 10 Tegenslag * Bemoeilijkende factoren onderkennen * Voorbereiden op tegenslag en terugval * De relatie met de praktijk Stap 11 Succes vieren * Wanneer vier je het succes? * Wanneer mag je van succes spreken? * De waarde van succes vieren
* Het bedanken van de supporters, erkenning van hun bijdrage # De valkuilen Soorten valkuilen Uit valkuilen klimmen # Werken met Mission Possible in een groep Werken aan een gemeenschappelijk doel Werken met individuele doelen in een groep # De rol van de coach De grenzen van coachen In het moment zijn Omgaan met emoties Helpen of uitnodigen?
Gebaseerd op het werkboek van de methode Mission Possible van Ben Furman en Caroline Beumer-Peeters.
Keywords: Opvoeding