De vier seizoenen in dans en beweging : dans- en bewegingsspelletjes op vrolijke muziek voor kinderen van 3-8 jaar : handleiding met cd. - Schneider, Monica, ....-; Schneider, Ralph, ....-; van Bree, Corry, ....- (Katwijk aan Zee : Panta Rhei, 2009)
Na het succes van de vorige 2 boeken van Monika en Ralph Schneider verschijnt nu een nieuwe bundel met dans-, bewegings- en ontspanningsspelletjes op muziek. Het zijn 15 uitgewerkte bewegingsspelletjes van 5 minuten op muziek, geïnspireerd op de vier jaargetijden. Zo gaan de kinderen vliegeren in de herfst, schaatsen in de winter, maken een bloemendans in de lente en gaan zwemmen in de zomer. Het belang van regelmatig bewegen in het onderwijs is herhaaldelijk aangetoond: het heeft een positieve invloed op de leerprestaties. Met behulp van dit boek kunnen de leerlingen er ook een hoop plezier aan beleven! De spelletjes kunnen gewoon in de klas worden uitgevoerd, bij wijze van warming-up of als onderbreking van het lesprogramma. Met de indeling naar jaargetijde worden de kinderen betrokken bij seizoensveranderingen: het weer, de natuur met onder andere vallende blaadjes, sneeuw, regen, zwemmen enzovoort. Alle oefeningen duren drie tot vijf minuten en zijn uit te voeren met de bijbehorende cd. Bij elke oefening worden aangegeven: de relatie met het seizoen, het spelidee en het doel van de oefening, de organisatie (kinderen staan, zitten enzovoort). Daarna de uitgewerkte tekst zoals die op de cd te horen is met de begeleidende bewegingen, duidelijk in vrolijke zwart-wittekeningen zodat de begeleider houvast heeft. Bij sommige oefeningen zijn kopieervoorbeelden afgedrukt die kinderen kunnen kleuren. De teksten op de cd worden afwisselend gesproken door een mannen- en een vrouwenstem; ze wijken soms iets af van de in het boek afgedrukte tekst. Uit alle aanwijzingen blijkt dat de instructies aan de praktijk getoetst zijn; dat geldt ook voor de pedagogische instructies. Bruikbare handleiding. Ook geschikt voor pedagogische opleidingen.
Keywords: Bewegingsopvoeding -- Basisonderwijs; Bewegingsopvoeding -- Kleuteronderwijs