Mediteren en ontspannen met kinderen : stilte-oefeningen, geleide meditaties, visualisaties voor kinderen van 5-10 jaar : handleiding met cd. - Schneider, Monica, ....-; Schneider, Ralph, ....-; van Bree, Corry, ....- (Katwijk aan Zee : Panta Rhei, 2008)
Dit boek bevat 20 uitgewerkte en in de praktijk uitgeprobeerde meditatieve oefeningen voor jonge kinderen, met een uitgebreide toelichting voor de docent. Door deze uitgekiende oefeningen worden de kinderen rustiger en evenwichtiger. De muziek op de CD is daarbij een belangrijk hulpmiddel. De meditaties zijn kort, duren slechts 5 - 10 minuten en zijn bij uitstek geschikt om tussen 2 lessen uitgevoerd te worden. Daardoor komen de kinderen tot rust, worden hun gedachten op iets andere gericht, en staan ze open voor de nieuwe lesstof. De oefeningen kunnen gewoon zittend op de stoelen in de klas gedaan worden, of liggend op matjes in de gymzaal. De visualisaties worden door de docent voorgelezen, met de begeleidende muziek op de achtergrond. Het is belangrijk er zo jong mogelijk mee te beginnen, en er een dagelijkse routine van te maken. Door kinderen te leren regelmatig momenten van rust en bezinning in te lassen, krijgen ze meer inzicht in de eigen gevoelswereld. Het helpt hen om afstand
Te nemen van de externe druk. De meditaties in dit boek kunnen een vast onderdeel van de schooldag worden. Ze duren vijf tot tien minuten en zijn geschikt om aan het begin van de dag of tussen twee lessen uitgevoerd te worden. De muziek op de bijgeleverde cd is een belangrijk hulpmiddel. De muziek is bewust eenvoudig gehouden met veel herhalingen. De telkens terugkerende motieven creren een sfeer van geborgenheid en veiligheid. In de inleiding wordt uitgelegd wat meditatie precies is, het waarom van mediteren met kinderen en waar je als docent aan moet denken bij het begeleiden van meditatieoefeningen. Achtergrondinformatie en aanwijzingen voor de uitvoering over de verschillende meditatievormen geven een overzicht van de verschillende mogelijkheden en technieken. In het praktijkdeel worden twintig meditatieoefeningen en richtlijnen voor de uitwerking aangeboden. De tekst van de geleide meditaties kan door de docent worden voorgelezen met de begeleidende muziek op de achtergrond. Praktische
En heldere handleiding met zwart-wittekeningen. Een verrukkelijk aansprekend boek voor zowel ouders en verzorgers van kinderen, als voor docenten en eigenlijk iedereen die met kinderen van vijf tot tien jaar werkt. Samen met de meegeleverde cd beschrijft het allerhande stilteoefeningen, geleide meditaties en visualisaties afgestemd op de belevingswereld van het kind. Eerst legt de auteur uit wat meditatie nu eigenlijk is, en waarom je dat met kinderen zou doen. Ook gaat ze in op diverse randvoorwaarden waar je mee te maken krijgt wanneer je met kinderen mediteert. Rust uitstralen en voorzichtig beginnen, zijn een aantal punten waar je je bewust van moet zijn. Vervolgens bespreekt ze diverse vormen van meditatie. Mediteren kan namelijk op allerlei manieren en de, overigens zeer aantrekkelijk beschreven, werkvormen die in dit boek aangeboden worden zijn absoluut divers. Zo krijg je stilteoefeningen waarmee kinderen tot rust kunnen komen, en waarnemingsoefeningen die het gebruik van de zintuigen
Stimuleren en het focussen bevorderen, maar ook tekstmeditaties (kinderen luisteren naar een voorgelezen fantasiereis), meditaties met beelden of muziek, en oefeningen waarbij inleving centraal staat. Na een aantal praktische tips (geschikt moment van de dag uitkiezen en kinderen vrij laten in het al dan niet sluiten van hun ogen bijvoorbeeld), worden allerlei werkvormen besproken waarna je aan de slag kunt. Bij iedere werkvorm vermeldt de auteur de geschikte leeftijd, het doel van de oefening, wanneer je de betreffende vorm het best in kunt zetten, wat de voorwaarden en duur zijn, de voorbereiding en een routing van het verloop van de oefening. Het boek is zo helder opgezet dat je ook als leek goed uit de voeten kunt. De tekst is helder en speelse tekeningen zorgen voor verduidelijking. De oefeningen maken gebruik van spulletjes uit de natuur (pluisjesbloemen) en geregeld tref je een tekening aan die je vergroot op kunt hangen of kunt projecteren op een muur. De muziek op de bijgeleverde cd maakt
Van de oefeningen een complete ervaring, waarbij de kinderen overigens niet alleen moeten stilzitten, maar ook allerlei dingen doen, zoals zich verplaatsen in een zonnestraal. Stilzitten in deze vrolijke hoedanigheid wordt dan lastig.
Keywords: Meditatie -- Kinderen