Leven aan de onderkant : het systeem dat de onderklasse instandhoudt. - Dalrymple, Theodore, 1949-; Rutenfrans, Chris, ....- (Utrecht : Het Spectrum, 2011)
Een vernieuwende en confronterende visie op het systeem dat de onderklasse instandhoudt. Leven aan de onderkant is het relaas van een gengageerd psychiater over het leven in de onderklasse en een felle aanklacht tegen de mentaliteit die mensen daarin gevangen houdt. Dalrymple werkt in een gevangenis en een ziekenhuis in een grote achterstandswijk. Hij baseert zijn analyse op de duizenden gesprekken die hij voerde met daders en slachtoffers van roof, drugsmisbruik, mishandeling en andere vormen van geweld. Het resultaat is een indringend portret van een wereld waarin relaties vluchtig en gewelddadig zijn, waarin vaders afwezig zijn, waarin zelfbeheersing en eigen verantwoordelijkheid niet of nauwelijks een rol spelen. Volgens Dalrymple wordt de onderklasse vooral instandgehouden door het waarderelativisme waarvan de westerse wereld sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw is doortrokken. Dat komt vooral tot uiting in het goedpraten van criminaliteit door die voor te stellen als een
Onontkoombaar gevolg van armoede of discriminatie, maar ook in het verdacht maken van prestatiedrang in het onderwijs. Aan de onderkant van de samenleving heeft dit geleid tot een slachtoffercultuur, die verhindert dat mensen hun lot in eigen handen nemen, met alle kwalijke gevolgen van dien. De auteur werkte als psychiater in een ziekenhuis en een gevangenis in een Britse achterstandswijk. Daar werd hij voortdurend geconfronteerd met de gevolgen van verslaving, criminaliteit en geweld. In dit boek verwerkt hij zijn observaties en ontmoetingen in een serie venijnige en provocerende essays. Hij klaagt de progressieve intelligentsia aan die volgens hem al te lang naar verzachtende omstandigheden heeft gezocht om het destructieve gedrag van leden van de onderklasse te vergoelijken. In plaats van hen als slachtoffer van de maatschappij af te schilderen doet de auteur een sterk moreel beroep op hun eigen verantwoordelijkheid. Uitermate fascinerende lectuur. De auteur verwierf met dit boek veel
Bekendheid en geldt nu als een van de belangrijkste conservatieve denkers.
Keywords: Kansarmen; Sociale ongelijkheid