Portaal : praktische taaldidactiek voor het primair onderwijs. - Paus, Harry, ....-; Bacchini, Sylvia, ....-; Dekkers, Rikky, ....-; Hofstede, Dory, ....- (Bussum : Coutinho, 2010)
Kinderen zijn voortdurend bezig met hun taalontwikkeling, binnen en buiten de school. Ze spreken en luisteren, schrijven en lezen en ze denken en praten over hun eigen taalgebruik en dat van anderen. Hoe leren kinderen taal en hoe geeft een leraar in het primair onderwijs daar richting aan? In Portaal - Praktische taaldidactiek voor het primair onderwijs komen alle aspecten van het taalonderwijs in het primair onderwijs aan de orde. De onderwerpen en de didactiek sluiten aan bij de kennisbasis. In de tien hoofdstukken komen achtereenvolgens aan de orde: taal en taalonderwijs, taalverwerving, onderwijs in mondelinge taalvaardigheden, woordenschatonderwijs, leesonderwijs, schrijfonderwijs, taalbeschouwingsonderwijs, onderwijs in jeugdliteratuur, meertaligheid en Nederlands als tweede taal en ten slotte taalbeleid. Bij het boek hoort een website met uitgebreid studiemateriaal, met onder andere vragen en opdrachten. In deze derde druk is de structuur van het boek grondig gewijzigd. De onderwerpen
Lezen en schrijven worden in aparte hoofdstukken behandeld, zonder hun onderlinge samenhang te verliezen. Verder is het boek inhoudelijk en didactisch geactualiseerd en afgestemd op de kennisbasis. Ten slotte is ook de vormgeving vernieuwd. Sterk van opzet en inhoud gewijzigde, op vele punten uitgebreide derde druk van deze standaarduitgave. De uitgave sluit inhoudelijk aan bij de in 2009 gereedgekomen 'Kennisbasis Nederlandse taal'; het begrippenapparaat daaruit is verwerkt in deze didactische vraagbaak. Gebleven is de gedegen, gestructureerde, helder opgezette en - ondanks de enigszins specialistische thematiek - vlot leesbare en inspirerende inhoudelijke presentatie van de rijke taalschatkist ten behoeve van de didactiek van de Nederlandse taal in het primair onderwijs. In tien royale hoofdstukken met een handige onderverdeling wordt de student, lezer, genteresseerde door aspecten geleid als: taal en taalonderwijs, taalverwerving, mondelinge taalvaardigheid, woordenschatonderwijs, geletterdheid
(lezen en schrijven), taalbeschouwing, jeugdliteratuur, meertaligheid en Nederlands als tweede taal en taalbeleid. Ieder hoofdstuk wordt, naast de schriftelijke informatie, gestoffeerd met schema's, tabellen, zwart-witfoto's en verdere literatuur- dan wel websiteverwijzingen. Er is aandacht voor de rol van taalcordinator op school. Op een website zijn opdrachten te vinden voor pabo-studenten
Inhoudsopgave : (verkort) Hoofdstuk 1 - Taal en taalonderwijs 1.1 Achtergrondkennis: wat is taal? 1.2 Taalonderwijs 1.3 Uitgangspunten van Portaal 1.4 Keuzes maken Hoofdstuk 2 - Taalverwerving 2.1 Taalverwerving via spreken en luisteren 2.2 Taalverwerving via lezen en schrijven 2.3 Keuzes maken Hoofdstuk 3 - Mondelinge taalvaardigheid 3.1 Achtergrondkennis 3.2 Ontwikkelingslijnen van spreken en luisteren 3.3 Didactiek van spreken en luisteren 3.4 Keuzes maken Hoofdstuk 4 - Woordenschatonderwijs 4.1 Achtergrondkennis 4.2 Ontwikkelingslijnen van woordenschat 4.3 Didactiek van woordenschat 4.4 Keuzes maken Hoofdstuk
5 - Geletterdheid: lezen 5.1 Achtergrondkennis 5.2 Ontwikkelingslijnen van lezen 5.3 Didactiek van lezen 5.4 Keuzes maken Hoofdstuk 6 - Geletterdheid: schrijven 6.1 Achtergrondkennis 6.2 Ontwikkelingslijnen van schrijven 6.3 Didactiek van stellen en spelling 6.4 Keuzes maken Hoofdstuk 7 - Taalbeschouwing 7.1 Achtergrondkennis 7.2 Ontwikkelingslijnen van taalbeschouwing in de basisschool 7.3 Didactiek van taalbeschouwing 7.4 Keuzes maken Hoofdstuk 8 - Jeugdliteratuur 8.1 Achtergrondkennis 8.2 Ontwikkelingslijnen van jeugdliteratuur 8.3 Didactiek van jeugdliteratuur 8.4 Keuzes maken Hoofdstuk 9 - Meertaligheid en Nederlands als tweede taal 9.1 Achtergrondkennis 9.2 Ontwikkelingslijnen van meertaligheid 9.3 Didactiek van meertaligheid 9.4 Keuzes maken Hoofdstuk 10 - Taalbeleid 10.1 Achtergrondkennis 10.2 De beleidscyclus in de praktijk 10.3 De taalcordinator 10.4 Mogelijkheden tijdens stage 10.5 Keuzes maken
Keywords: Nederlands -- Basisonderwijs -- Didactiek