Leren innoveren : een inleiding in de onderwijsinnovatie. - Verbiest, Eric, ....- (Antwerpen : Garant, 2011)
Innoveren in onderwijs is van alle tijden. Maar zeker de laatste decennia is er sprake van een bijna permanent vernieuwen van het onderwijs. Niet alleen willen ouders, overheid en onderwijsprofessionals zelf het beste uit kinderen halen. Ook onze kennis over leren en onderwijzen verandert. Dat leidt tot het invoeren van nieuwe werkwijzen in het onderwijs. Bovendien vraagt ook de groeiende autonomie van scholen een toenemend beleidsvoerend vermogen van schoolorganisaties. Ook dit leidt tot innovaties in de school. Succesvol innoveren in het onderwijs is geen luxe maar noodzaak geworden. Actuele uitgave die generiek en specifiek, doelgericht, lichtvoetig en precies inzoomt op de pijlers en principes onder onderwijsinnovatie, schoolontwikkeling, profesioneel leren en leren werken in samenwerkingsteams, die in hoge mate in staat worden gesteld om professionele zelfverantwoordelijkheid te dragen en rekenschap af te leggen over behaalde schoolopbrengsten. Het boek, een inleidend standaardwerk op het gebied van het leren realiseren van onderwijsvernieuwingen, is opgebouwd rond drie themablokken. In een verkennende inleiding wordt het belang onderstreept van leerlinggecentreerd, goed onderwijs dat een belangrijke spil is in de context van maatschappelijke ontwikkelingen. Vervolgens wordt er een - deels bij de meeste gebruikers/lezers bekende - overview gepresenteerd van een aantal houtsnijdende perspectieven op onderwijsvernieuwing. Tot slot zet de auteur in een boeiend en concreet hoofdstuk de basale thema's uiteen die onlosmakelijk verbonden zijn met onderwijsinnovatie; hij bespreekt daarin zowel het professionele wat als het professionele hoe. Elk hoofdstuk of deelhoofdstuk kent een literatuurverwijzing. De uitgave besluit met een goed register en een handig overzicht van tabellen, figuren en kaderteksten. Standaardwerk voor scholen, studenten, beleidsmakers etc.
Keywords: Onderwijsvernieuwing -- Nederland