100 ontspannings- en concentratiespelen : een bundel oude en nieuwe spelletjes ter bevordering van de ontspanning en concentratie in een groep. - Portmann, Rosemarie, ....-; Banninck, Monique, ....-; Schneider, Elisabeth, ....- (Katwijk : Panta Rhei, 2005)
Verzameling van honderd oude en nieuwe spelletjes ter bevordering van ontspanning en concentratie van kinderen in een groep. De spelletjes zijn gerubriceerd in de afdelingen: Vermindering spanning en onrust, Waarnemingsspelletjes, Kim-spelletjes (onder andere ook waarneming), Redactie- en concentratiespelletjes en Concentratie- en bewegingsspelletjes. De spelletjes kunnen gedaan worden met relatief weinig hulpmiddelen en met een minimum aan voorbereidingstijd. De beschrijving is eenvoudig, to the point en - waar nodig - voorzien van muziekschrift. Eenvoudige openlijntekeningen wisselen de tekst af. Spelletjes met titels als: Orkestrepetitie, Tomatensla, Koning Koest, Blinde kassiers, Wie ben ik?, Ribbel-Dibbel en Blinde acht zullen vele kinderen van zes tot zestien jaar aanspreken. De ervaring leert dat het achter de hand hebben van de meeste van de hier beschreven spellen menig 'dood' moment in een klas, bij het jongerenwerk en in de thuissituatie in korte tijd nieuw leven in kan blazen. Handige verzameling binnen iedere relatie met kinderen! Deze bundel bevat zowel oude en bekende, als nieuwe spelen ter bevordering van een ontspannen sfeer en de concentratie in een groep. Ze zijn bedoeld voor iedereen die met groepen kinderen werkt in de leeftijd van 6 -16 jaar: op de basisschool, in het voortgezet onderwijs en buiten de school in het jeugd- en vakantiewerk. De spelletjes zijn verdeeld in 5 categorieën: 1. spelletjes om onrust en spanning te verminderen 2. rustgevende waarnemingsspelletjes 3. Kim-spelletjes 4. reactie- en concentratiespelletjes 5. concentratie- en bewegingsspelletjes
Keywords: Spelen -- Kinderen