Lean voor dummies. - Sayer, Natalie J., ....-; Williams, Bruce David, ....- (Amsterdam : Pearson, 2011)
Lean is een van de meest succesvolle kwaliteitsverbeteringstechnieken die de afgelopen decennia zijn ontwikkeld. Het stamt oorspronkelijk uit Japan, waar sinds de jaren vijftig het Toyota Productie Systeem model stond voor vele andere bedrijve, waaronder inmiddels ook dienstverlenende bedrijven. Centraal bij Lean staat de klantwaarde. Alle onderdelen van een organisatie moeten 'aligned' zijn om die klantwaarde continu te verbeteren. Het gaat om een 'stroom van waarde' (Value Stream) die door de hele organisatie moet lopen, waarbij onderweg zoveel mogelijk overtollige ballast wordt verwijderd en verbeteringen worden doorgevoerd. Bij elkaar biedt het boek een gedegen en complete introductie tot Lean, waarin ook zeker nog veel interessants te vinden is voor wie al enigszins met de basisbegrippen vertrouwd is. Natalie Sayer werkte al met Lean-principes nog voordat ze zo heetten, in eerste instantie in de Amerikaanse auto-industrie. Bruce Williams is zelfstandig wetenschapper, publicist en ondernemer en onder meer co-auteur van Six Sigma Voor Dummies.