Het einde van het compromis : politiek na Wilders en De Wever : Nieuwspoort-rapportage 2011 - Eeckhout, Bart, 1964- (Amsterdam : Van Gennep, 2011)
In Vlaanderen is Bart De Wever, de voorman van de Vlaams-nationalistische n-va, even populair als Geert Wilders in Nederland. Beide politici hanteren dezelfde succesvolle strategie: zij hebben zich blijvend afgekeerd van de bestaande politieke elite - al maken zij en hun partijen er feitelijk nog volledig deel van uit. Ze delen nog iets - iets wat ze gemeen hebben met de Tea Party, de Occupy-beweging en de Arabische Lente - en dat is een radicale afwijzing van het compromis. Dat is immers het symbool van het politieke establishment. De Vlaamse journalist Bart Eeckhout, Nieuwspoort-rapporteur voor 2011, onderzoekt dit recente fenomeen in Belgische en Nederlandse, maar ook in internationale context. Hoe valt de nieuwe compromisloosheid te verklaren? Wat heeft deze voor effect op het politiek proces? En wat is de rol van de media hierin?
Keywords: België -- Politiek -- 2000-.; Nederland -- Politiek -- 2000-.