Leiderschap : feiten en fictie. - Caris, Jo, ....- (Den Haag : Boom Lemma, 2011)
Het denken over leiderschap lijkt actueler dan ooit. Vooral als het niet goed gaat, in de politiek, in de voetbalwereld, in de zorg, in de economie - klinkt de roep om een sterke leider. De gedachten en uitspraken centreren zich dan vrijwel altijd rondom de individuele kenmerken van een geromantiseerde persoonlijkheid. De ideale leider vertoont vaak meer overeenkomsten met helden uit films en verhalen, dan met werkelijke personen in echte situaties. Onderzoeken en publicaties over leiderschap blijven vaak beperkt tot specifieke vakgebieden, terwijl juist de combinatie van onderzoeksresultaten en theorieën uit verschillende vakgebieden (zoals sociologie, ethologie en neurologie) interessante inzichten oplevert. Dit boek is het resultaat van een analyse van zeer veel, uiteenlopend onderzoek, interviews met en uitspraken van managers, bestuurders en toezichthouders en van de jarenlange ervaring van de auteur in verschillende bestuurlijke functies. Het levert interessante inzichten op en een bruikbaar en helder model om leiderschapsvormen en -capaciteiten mee te bepalen.