Journalistiek in perspectief - Vanderpoorten, Joris, ....- (Leuven : Acco, 2011)
Journalistiek in Perspectief staat stil bij wat journalistiek vandaag is, in het verleden was en in de (nabije) toekomst zou kunnen zijn. Het is geen praktijkhandboek, maar een boek over journalistiek. Welke criteria hanteren journalisten om de journalistieke relevantie van een onderwerp te bepalen? Wat is de rol van het publiek daarin? Welke rechten en plichten hebben journalisten? Bij het toekomstbeeld gaat het onder meer over de impact van het internet op de journalistiek. Dat heeft ook het profi el van de journalist zelf veranderd, want achter al dat nieuws op het internet blijkt niet altijd een professionele journalist schuil te gaan. Dit boek belicht de journalistiek nog vanuit een aantal andere perspectieven. Wat is de relatie tussen de journalistiek en de politiek, het gerecht, de sport, de cultuur en de economie? En hoe vergaat het de journalistiek in oorlogstijden? Is de berichtgeving over al die aspecten uit de samen leving geëvolueerd en hoe verhouden de journalisten zich tot de betrokkenen ? Doorheen het boek worden ook heel wat namen en journalistieke topics uit een ver maar evengoed recent verleden belicht. Dit boek is in de eerste plaats geschreven voor studenten in de journalistiek, met de bedoeling hen veel zin te laten krijgen om in de stiel te stappen. En als ze die ambitie al hebben, wordt die hopelijk nog wat aangescherpt.
Keywords: Journalistiek