Turbulente tijden : de Belgische luchtvaart na Sabena. - Decraene, Steven, ....-; De Wilde, Luk, ....-; Meeussen, Guido, ....- (Leuven : Van Halewyck, 2011)
De crash van Sabena heeft de hemel boven ons land voorgoed veranderd. Sinds het grootste faillissement uit de Belgische geschiedenis verdwenen ronkende namen als Sobelair, Van Gaever Airlines, Virgin Express en VLM Airlines van het vertrekbord. Andere, exotischere namen als Hainan, Thai, Qatar en Jet Airways namen hun plaats in. Intussen groeide de kleine Waalse luchthaven Charleroi Airport - beter bekend als Brussels South - in recordtempo uit tot een Europees knooppunt van lagekostenmaatschappijen. Ryanair zag, kwam en ontving miljoenen euro's subsidies. En Luik kan plotseling meer vrachtverkeer aan dan Zaventem, dat na het vertrek van koerierdienst DHL een identiteitscrisis doormaakte. Exact tien jaar na het einde van Sabena geeft TURBULENTE TIJDEN antwoorden op de vragen van toen en nu. Kon Sabena gered worden? Hoeveel geld verdween er voorgoed uit België? Waarom vliegt Brussels Airlines straks onder Duitse vleugels? Welke luchthaven kiest u als passagier het best: Zaventem of Charleroi? Bestaat België straks alleen nog maar in de lucht, of spreken we binnenkort van een Brusselse corridor naar het Waalse luchtruim? Luchtvaartbeleid in België: een nostalgisch tijdverdrijf van wereldvreemde politici of een keiharde business waar Belgen mondiaal niet meer in meespelen?
Keywords: Luchtvaart -- België; Sabena (luchtvaartmaatschappij).