Het kleurenhuis. - Vanden Weghe, Huguette, ....-; Bosua, Sam, ....- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2003)
Lekker eten en drinken in de blauwe keuken, de frisse geur van zeep opsnuiven in de gele badkamer, plassen in het witte toilet, slapen in de groene slaapkamer ... dat kan allemaal in het kleurenhuis van Ben. De aantrekkelijke kleuren van het boekje worden gecombineerd met een duidelijk gestructureerd dagritme, met kennis van het lichaam, gebruik van de zintuigen en zindelijkheidstraining. Vierkant hardkartonnen prentenboekje met afgeronde hoeken waarin we aan de hand van hoofdpersoon Ben een kleurenwandeling door zijn huis maken. Beginnend en eindigend bij de voordeur bezoeken we alle kamers in huis, met een klein uitstapje naar het schoollokaal van juf An. Alle ruimtes hebben een eigen kleur; de keuken is blauw, de badkamer geel, de garage met auto bruin enz. Het blauwe plasje naast de toiletpot is een kleurrijke misser. Het boekje bevat veel tekst in een klein lettertype. De tekst staat in kolomvorm op elke linkerpagina. Voor de creatieve verteller is deze beschrijvende en wat stroef lopende tekst eigenlijk overbodig. Naast het leren van het kleurenpalet komen ook onderwerpen als zindelijkheid, dagindeling en lichaamsverzorging aan bod. Frisse, stripachtige kleurenillustraties die een huiselijke gezelligheid uitstralen. Op elke pagina is het raam vervangen door een vierkant gaatje. De platen bieden genoeg aanknopingspunten om met de peuter vanaf ca. 2 jaar de woordenschat te vergroten.
Leeftijd: +3
Keywords: Dag en nacht; Kleuren