Mjock. - Hol, Coby, 1943-2012 (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2004)
Een op ware feiten en een bestaande locatie gebaseerd verhaal over Maria die in een oud boerderijtje woont waarop de eerste letters van haar namen staan met in het midden een bloem. Op haar boerderij is Maria steeds in de weer, maar omdat ze oud is, krijgt ze hulp van buurman Henk. Samen plukken ze appels, werken in de tuin en hangen nestkastjes voor de vogels op. Als het winter is geworden en er geen rook meer uit de schoorsteen komt, gaat Henk poolshoogte nemen. Maria ligt in het ziekenhuis en wordt niet meer beter. Als de lente begint, overlijdt ze. Haar wens dat Henk met zijn gezin in haar boerderij gaat wonen, gaat in vervulling. Sober verteld verhaal waarbij de meeste aandacht uitgaat naar de uiterst zorgvuldig en fraai gestileerde collages gemaakt van verschillende soorten gescheurd papier. Ze beslaan soms een en soms twee pagina's Vierkant prentenboek waarbij de sombere omslag (oma Maria naar buiten starend) en op het eerste oog onduidelijke titel niet gelijk uitnodigend ogen. Desalniettemin een goed bruikbaar boek om met kinderen over de thema's seizoenen en doodgaan te praten. Vanaf ca. 4 jaar.In dit boerderijtje woont Maria. Op een houten bord boven de deur staan de eerste letters van haar namen, MJCK, met in het midden een bloem. Daarom noemt iedereen de boerderij MJOCK. Op een dag wordt Maria heel ziek. Wie zal er voor haar boerderijtje zorgen?
Leeftijd: 3+
Keywords: Dood; Seizoenen; Boerderijen