De transformatie van het schoolgebouw. - van Dam, Sien, ....-; Komossa, Susanne, 1956-2020; Spoormans, Lidwine, ....- (Bussum : THOTH, 2011)
In opdracht van het Netwerkbureau Kinderopvang heeft de faculteit Bouwkunde van de TU Delft een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van transformatie van bestaande schoolgebouwen gebouwen voor kinderen.Gebouwen die kinderen de hele dag kunnen ontvangen en waarin ruimtes efficiënt worden gebruikt, voor basisonderwijs, kinderopvang en buitenschoolse opvang. Het resultaat is dit boek en een tentoonstelling. Het boek bestaat uit een plandocumentatie van twintig getransformeerde schoolgebouwen in Nederland en een theoretische onderbouwing van de mogelijkheden en consequenties voor slim ruimtegebruik. Er wordt ingegaan op het ontwerp van het gebouw, kleurgebruik, routing, binnenklimaat, buitenruimte, stedenbouw en investeringen. Een selectie uit door tachtig studenten gemaakte ontwerpvoorstellen biedt een aantal inspirerende oplossingen. Met veel kleurenfoto's en -illustraties. Het boek is zowel interessant voor architecten en professionals in het basisonderwijs, als ouders van jonge kinderen. Drs. M.F. van Klinken
Keywords: Leeromgeving; Scholen -- Architectuur