Spel, tekeningen ethiek en hechting op kindermaat : voor professionals in het onderwijs, hulp- en zorgverlening. - Demoustiez, Jean-Pierre, ....- (Mechelen : Kluwer, 2011)
Waarom laten sommige kinderen zich makkelijker knuffelen dan anderen? Wanneer is er sprake van 'speel-slecht' en 'speel-goed'? En wat bijvoorbeeld te vinden van het betrekken van een kind van negen jaar in de beslissingen rond een ernstige kankerbehandeling of: hoe ethisch omgaan met autonomie in de ontwikkeling bij kinderen? Professionals uit het onderwijs, hulp- en zorgverlening willen immers kinderen op een ethisch verantwoorde manier, zo gericht mogelijk kunnen benaderen. Kindertekeningen verschaffen daarbij, net zoals spelgedrag, heel wat relevante informatie over de verborgen wensen en angsten van het kind. Nieuwsgierig naar de ontsluiting van deze symboliek en hoe je daarmee de juiste communicatie op gang brengt om zo kinderen beter te kunnen begeleiden in hun groei naar zelfstandigheid? Op een beknopte praktijkgerichte manier, met veel verwijzingen voor de geëngageerde lezer, wil dit boek helpen verklaren. De auteur van 'Op kindermaat. Spel, tekeningen en ethiek in de zorgverlening' (Kluwer -'Zorgen in de Praktijk', 2004) heeft zijn docentenervaring pedagogiek, ethiek en interculturele zorg aan verpleegkundigen inmiddels verder uitgediept en levert in deze editie nieuwe praktijkgerichte informatie, op een verstaanbare manier. Naast relevante casussen wordt nu ook het belang van 'hechting' onderstreept in een apart hoofdstuk. Het schetsen van een bredere context maakt deze nieuwe editie niet alleen tot een must voor professionals in de kinderzorg maar evenzeer tot een aanrader voor iedereen die beroepsmatige betrokken is bij de begeleiding van kinderen en meer inzicht wil verwerven in hun leefwereld om bewuster met hen te kunnen omgaan.
Eerder verschenen o.d.t.: Op kindermaat : spel, tekeningen en ethiek in de zorgverlening.
Keywords: Ethiek; Gehechtheidsrelatie; Kindertekeningen -- Psychologie; Spelen -- Psychologie; Zieke kinderen -- Spelen